TFF Futbolcuların Bir Sezonda 3 Ayrı Takımda Oynamasına Müsaade Edecek

Burak Alaca
20.02.2023 - 14:23 | Son Güncellenme: 23.02.2023 - 10:48

TFF, depremzede futbolcuların bir sezonda aynı ligde 3 ayrı takımda oynaması izni için çalışma başlattı. FIFA da onay verirse talimat değiştirilecek..

TFF Futbolcuların Bir Sezonda 3 Ayrı Takımda Oynamasına Müsaade Edecek

KORAY GEÇGEL - AJANSSPOR

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğünde olan ve 11 ili doğrudan etkileyen deprem felaketi nedeniyle 8 Şubat’ta sona ermesi beklenen transfer sezonu, önce 18 Şubat, sonrasında ise 5 Mart’ta uzatılırdı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yeni bir hamle daha yapmaya hazırlanıyor. TFF Yönetim Kurulu, futbolcuların, aynı ligde bir sezon içerisinde en fazla iki kulüpte oynama müsadesini üçe çıkartmak için çalışma başlattı. 

Mevcut talimatın 11. maddesi izin vermiyor

Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transfer Talimatı’nın 11. maddesine göre futbolcuların bir sezon içerisinde aynı seviyedeki ligde üç farklı kulüpte forma giymesine izin vermiyor. Galatasaraylı Yusuf Demir bu nedenle Kasımpaşa'ya transfer olamadı. 

Talimatın 11. maddesi ne diyor?

MADDE 11 – TRANSFER ve TESCİL (4) Futbolcular aynı sezon içerisinde, sözleşme yenileme ve vize işlemleri de dâhil olmak üzere, en fazla iki kulübe tescil edilebilirler. Aynı sezon içerisinde iki kulübe tescil edilen futbolcunun kulüplerden birinin resmi müsabakalarında oynamaması halinde tescil dönemleri içerisinde üçüncü bir kulübe transfer ve tesciline izin verilir.

İlgini Çekebilir
TFF'nin projesine Messi, Neymar, Mbappe destek verecek
Habere Git

FIFA'nın da onay vermesi lazım

Deprem nedeniyle ligden çekilen takımlarda forma giyen bazı futbolcular, bu sezon iki kulüpte forma giyerken, TFF, bu durum karşısında kuralı esnetme konusunu masaya yatırdı. Gelen talepleri değerlendiren yönetim, konuyu gündemine aldı. Ancak TFF'nin tek başına üçüncü kulübe izin vermesi yetmiyor. Bu talimat değişikliği için FIFA'dan da onay alması gerekiyor. Transfer döneminin uzatılması konusunda onay veren FIFA'nın bu konuda da olumlu bir dönüş yapması bekleniyor.

9 takım ligden çekildi

Yaşanan deprem felaketinin ardından Süper Lig, Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig’den toplam 9 takım ligden çekildi. Süper Lig’den Hatayspor, Gaziantep FK, Spor Toto 2. Lig’den Adanaspor, Yeni Malatyaspor, TFF 2. Lig’den Adıyamanspor, Diyarbekirspor, TFF 3. Lig’den ise Malatya Arguvanspor, Kahramanmaraşspor, Osmaniyespor sezonun kalan kısmında mücadeleye çıkmayacak. TFF, bu takımların gelecek sezon aynı ligden devamına karar verirken bu sezon kalan maçlarında 3-0 hükmen yenik sayılmalarına karar verdi.

TFF resmi açıklama yaptı

Türkiye Futbol Federasyonu, transfer ve tescil dönemi ile ilgili, "Ligden çekilen takımların futbolcuları 4 farklı kulübe tescil edilip, 3 farklı kulüpte oynayabilecek; ilgili federasyonun onayıyla 5 Mart'a kadar yurtdışına da transfer olabilecek; teknik adamlar bu sezonda 3 kulüp adına tescil edilebilecek" ifadelerini kullandı.

TFF'den yapılan açıklamada, "Federasyonumuzun talebi ve FIFA'nın onayı ile 5 Mart 2023 tarihine kadar uzatılan 2022-2023 İkinci Transfer ve Tescil Dönemi kararına ilave olarak, deprem felaketi nedeniyle ligden çekilme talebi kabul edilen kulüplerde tescilli futbolcularının bu sezon 4 farklı kulübe tescil edilebilmesine ve aynı veya farklı ligde 3 kulübün müsabakalarında oynayabilmelerine izin verilmiştir.

Bu duruma ilaveten, ligden çekilme talebi kabul edilen Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig kulüplerinde tescilli futbolcuların kulübü ile transfer edecek kulübün anlaşması ve ilgili futbol federasyonunun onay vermesi halinde, 5 Mart 2023 tarihine kadar uluslararası transfer olabileceklerdir.

Ayrıca, Federasyonumuzun almış olduğu kararla, ligden çekilen kulüplerde tescilli teknik adamlar bu sezonda üç kulüp adına tescil edilebilecektir" ifadelerine yer verildi. 

Senin için hazırladığımız haberler