Teknik Direktör Yücel İldiz'den Türk Futbolu ve TFF Hakkında Açıklama

Akın Ungan
03.02.2023 - 18:54 | Son Güncellenme: 03.02.2023 - 19:13

Karabükspor, Malatyaspor ve Denizlispor'da TFF 1. Lig'den Süper Lig'e çıkmayı başaran tecrübeli teknik direktör Yücel İldiz, Türk futbolu ve milli takımı değerlendirdi.

Teknik Direktör Yücel İldiz'den Türk Futbolu ve TFF Hakkında Açıklama

Salim MANAV - AS İŞLER

TFF 1. Lig'de 2 kez Karabükspor, Malatyaspor ve Denizlispor'da Süper Lig'e yükselme sevinci yaşayan tecrübeli hoca Yücel İldiz, Ajansspor'da AS İşler'de Salim Manav'ın konuğu oldu. İldiz, kariyer planı, teknik direktör tercihleri ve Hamit Altıntop'tan; Fatih Terim, Emenike ve Karabükspor sürecine kadar birçok konuda samimi açıklamalarda bulundu.

Futbol kaos içersinde

Ülkemizdeki futbol ikliminde hep bir değişim var. Bu durumu nasıl yorumlarınız?

Bizim ülkemizde futbol hep bir kaos içerisinde oldu. Herkes olaylara kendi penceresinden bakıyor ve çözüm önerisi oluşturulmuyor. Karmaşa içerisinde bir futbolumuz var. Futbolumuzdaki tüm brimler değişim içerisinde ve belli bir sistem yok. Uzun vadeli düşünmemiz lazım ve kadro oluşturmamız lazım. 

Adamcılık futbolumuzun ruhuna işlemiş

Teknik direktör değişimlerinde lobi ve siyaset etkili mi?

Siyaset ve lobi futbolda etkili olmaz olur mu? Tabii ki oluyor. Futbol siyasetten uzak dursun diyoruz ama bu ortamı bizler sağlıyoruz. Ülkemizdeki kulüp başkanları, futbolu teknik direktörlerden daha iyi biliyorlar. Ne yazık ki ülke futbolunda teknik direktörlere verilen değer azaldı, teknik direktörler yozlaştı. TÜFAD şekil olarak var. TÜFAD'ın yaptırım gücü yok. Gittiğim kulüplerde uzun vadede çalışan bir teknik direktörüm ancak Erzurumspor'da 1 ay çalıştım; yöneticilere de söyledim; 'bizi kayak kampına mı çağırdınız?' diye... Kulüplerin bu noktada aklı-selim insanlara ihtiyacı var. Antrenörler atama usulü gidiyor, böyle bir şey olur mu?  Liyakat sisteminin olması lazım. Adamcılık futbolumuzun ruhuna işlemiş, bunu ortadan kaldırmak lazım.

İlgini Çekebilir
Milyar dolar verseler Mustafa Denizli ile çalışmam
Habere Git

Yerli - yabancı antrenör ayrımı var

Jorge Jesus, Türk futbolunda yenilik yaptı mı? 

Süper Lig'de ve 1. Lig'de her türlü oyun sistemini antrenörler oynatıyor. Sizin yaptıklarınız yenilik gibi görünmüyor ancak yabancı antrenör bu sistemi yenilik olarak getiriyor. Levent Eriş de geçen hafta sanırım bunu kastetti. Sonuç olarak; ülkemizde yerli yabancı antenör ayrımı var.

Bütün mesele TFF'nin özerk olmasında...

Yabancı kuralı serbest olmalı mı? 

Yabancı kuralı serbest olmalı. Futbolcunun iyisi ve kötüsü vardır, yerlisi yabancısı yoktur. Yabancı kuralı serbest olduğu dönemde ülkemizden genç futbolcular Avrupa'ya gitti. Kulüpler, "Rezerv Lig olsun" dediler, oldu! Bu kadar keyfi bir şey olabilir mi? Bütün mesele TFF'nin özerk olmasında... TFF gerçekten özerk olsa böyle bir şey olabilir mi? Olamaz!

Kuntz'un milli takımda çalışması bizlere hakaret

Hamit Altıntop'la ilgili düşünceleriniz nedir? 

Hamit Altıntop; çok donanımlı ancak Avrupa'da yetişti, Türkiye'de yetişmedi. Hamit Altıntop, Türkiye'nin koşullarını bilmiyor. Stefan Kuntz'un A Milli Takım'a teknik direktör olması antrenörlere saygısızlık.

İlgini Çekebilir
2015'te Fenerbahçe şampiyon olsa, Galatasaray çökerdi
Habere Git

PR'ım olsaydı, 3 büyüklerde çalışırdım

Karabükspor'da başarılı olduğunuz dönemde neden ligde kalıcı olmadınız? 

Karabükspor'da çalıştığım dönemde sosyal medya olsaydı, PR'ım da olsaydı mutlaka 3 büyüklerde çalışırdım. Kendimi de eleştiriyorum; PR'ım yok, akademisyen yönümü bile insanlar birkaç yıl önce öğrendi, Köln Futbol Akademisi'nde 3 kez eğitime katıldım ve sertifika aldım.

Karabükspor'da Emenike'yi döveceklerdi

Çalıştırdığınız futbolculardan Emenike hakkında neler söylersiniz?

Emenike ile çok özleştirdiler. Emenike daha farklı olabilirdi ama yine bence oldu. Emenike'yi Karabükspor'a deneyerek aldık ve Fenerbahçe'ye 9 milyon Euro'ya sattık. 2011 sürecinde biliyorsunuz; Emenike, Spartak Moskova'ya gitti, o dönem ciddi bir sakatlık yaşadı, sonrasında da istenilen seviye ulaşamadı. Emenike sütte yıkanmış bir adam değildi, enteresan bir adamdı ama şu var; idmanları hiç kaçırmazdı, Emenike ile birçok anım var. Karabükspor'da her hafta takım kaptanları gelirdi, "Hocam biz bunu döveceğiz" derlerdi sonrasında kaptanlara; "Oğlum bu bizim ekmek paramız, maçta gol atacak para kazanacağız" derdim. Ama antrenmanlarda ters adamdı.

Karabükspor yanlış yönetildi... Kardemir elini çekti, çay molası vermeden düştüler

Karabükspor neden yok oldu? 

Karabükspor yanlış yönetim sonucu bu duruma düştü. Kardemir elini çekti ve Karabükspor bitti. Kardemir şu anda desin destek vereceğiz; çay molası vermeden Süper Lig'e gelir, Kardemir elini çekti çay molası vermeden düştüler...

Fatih Terim anısı

Fatih Terim'in Milan'a gittiği dönemde Adana'da lokantada oturuyoruz. İki arkadaş sohbet ediyor; birisi diğerine "Fatih Terim, Milan'a gitmiş" dedi, diğeri de Adana şivesiyle "Kardaş dünyayı gezsin yine buraya gelecek, Adana'ya gelecek" dedi. Fatih Terim ve Samet Aybaba, bizim yöreden çıkan önemli teknik direktörler, Samet Hoca için Milli Takımlar Gençlik Geliştirme Sorumlusu olma durumunu sizden duydum. Olursa mutlaka başarılı olur.

Senin için hazırladığımız haberler