Emre Can: “4 Yıl Önce Tiroid Kanserine Yakalandıam”

İsa Kethüda
28.01.2023 - 09:16 | Son Güncellenme: 28.01.2023 - 10:10

Almanya Bundesliga takımlarından Borussia Dortmund forması giyen Türk asıllı Alman orta saha oyuncusu Emre Can, 4 yıl önce tiroid kanserine yakalandığını açıkladı.

Emre Can: “4 Yıl Önce Tiroid Kanserine Yakalandıam”

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Borussia Dortmund'da forma giyen Türk asıllı orta saha oyuncusu Emre Can, DAZN’a verdiği röportajda Juventus’ta oynadığı dönemde 4 yıl önce tiroid kanseri tedavisi gördüğünü ve ameliyat geçirdiğini açıkladı. 

Tümör tespit edildi

Emre Can, geçirdiği rahatsızlık hakkında ilk kez kamuoyuna konuştu. Borussia Dortmund'un 29 yaşındaki oyuncusu DAZN’a "tiroid bezimde bir tümör vardı ve acilen ameliyat olmam gerekiyordu. Tiroid bezinin alınması gerekiyordu. Bu hayatımda çok şey değiştirdi" dedi. 

"En önemli şey sağlık"

Müdahalenin dört yıl önce yapıldığını anlatan Can, "Çok paraya sahip olabilirsin, her şeye sahip olabilirsin ama en önemli şey sağlık" açıklamasını yaptı.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'den Fransız yıldıza teklif!
Habere Git

Tehlike oluşmadı

Geçirdiği hastalığın hayati tehlike oluşturmadığını ve hiçbir yan etkisi olmadığını ifade eden Emre Can, buna karşın ameliyattan bu yana, tiroid hormonu eksikliğini telafi etmek için ve hayatının geri kalanında her sabah ilaç almak zorunda olduğunu ve düzenli kontrol edildiğini ifade etti. 

"Bunun için doktorlara sonsuz minnettarım"

Eskiden böyle şeylerden sıkıldığını ama şimdi bunun hayatının bir parçası olduğunu söyleyen oyuncu “Herkese ne kadar sağlıklı olursa olsun sağlığına dikkat etmesini tavsiye ediyorum. Böyle şeyleri zamanında tespit ederseniz harekete geçebilirsiniz. Bunun için doktorlara sonsuz minnettarım" şeklinde konuştu.

Juventus’a transferinde ortaya çıktı

2018'de Juventus transferi sırasında sağlık kontrolü sırasında ses tellerinin yakınında tümör keşfedildiğini anlatan ve muayeneden bir-iki ay sonra menajerinin sürekli arayarak doktora gitmesi gerektiğini söyleyen Can, “Neler olup bittiğini bile bilmiyordum. Bu konuda hiçbir şey bilmiyordum tiroid ile ilgili hiçbir şey duymamıştım ve tümör olabileceğini de bilmiyordum" dedi.

İlgini Çekebilir
Fırtına Akdeniz'de 3 puan peşinde! İşte muhtemel 11'ler
Habere Git

Juve’ye minnettarım

“Juve'ye benim bu sorunumu ortaya çıkarttığı için minnettarım. Transferim yalnızca bunun için bile değdi" diyen Can, 2020'de Dortmund’a transfer olmadan önce 2018'de Liverpool'dan Juventus’a transfer olmuştu. Emre Can’ın Dortmund’daki takım arkadaşı Sebastien Haller de yaz kampında testis kanseri teşhisi konulmasının ardından geçirdiği tedavi süreci sonrası ligin yeniden başlamasıyla birlikte sahalara döndü.

Öte yandan, kulübüyle olan sözleşmesi 30 Haziran 2024 yılına kadar devam eden 29 yaşındaki orta saha oyuncusu, bu sezon forma giydiği 18 maçta 937 dakika sahada kaldı.

Tiroid kanseri nedir?

Tiroid kanseri, doğru tanı ve tedavi uygulandığında, tedavi başarısı yüksek bir hastalıktır.

Tiroid bezindeki hücrelerin kansere dönüşmesiyle oluşan bir kanser türüdür. Tiroid kanserleri genellikle boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak görülür. Nodül; bir bezelye tanesinden bir ceviz büyüklüğünde olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar yaratmasıyla oluşan hastalığa verilen isimdir. Soğuk (hormon salgısı olmayan) ve sıcak (hormon salgılayan) olarak ayrılabiliyor.

Ciddiye alınması gereken tipi, sıcak değil soğuk olanıdır. Çünkü bunlarda yaklaşık yüzde 15 kanserleşme ihtimali bulunuyor. Bu yüzden özellikle soğuk nodülü olanların vakit kaybetmeden iğneyle tiroid biyopsisi olması gerekiyor. Biyopsi yapılmasının nedeni ise nodülde kanser olup olmadığının saptanabilmesidir.

  • Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak
  • Tiroid ultrasonografisi çektirmek
  • Sağlıklı besin maddeleri tüketmek. 
İlgini Çekebilir
Lider Galatasaray rekor için sahaya çıkıyor! Rakip Giresun...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler