FIFA ve UEFA'dan İspanya futbol Federasyonu’na müdahale uyarısı mektubu

Özgür Koç
28.03.2024 - 09:40 | Son Güncellenme: 28.03.2024 - 09:44

İspanya mali polisinin geçtiğimiz günlerde İspanya Futbol Federasyonu RFEF’in Madrid’deki merkezi ve çeşitli şehirlerdeki ofislerine yolsuzluk, fatura sahtekarlıkları ve kara para aklama şüphesi ile düzenlediği baskın, FIFA ve UEFA’da kaygı yarattı.

FIFA ve UEFA'dan İspanya futbol Federasyonu’na müdahale uyarısı mektubu

AJANSSPOR - HABER

AS Gazetesinde yer alan habere göre FIFA ve UEFA, İspanyol Futbol Federasyonu'na (RFEF) her iki kurum tarafından ortak imzalanan bir mektup göndererek, İspanyol yargısının polis baskınından sonra ortaya çıkan yolsuzluk ve kural dışı yönetim vakalarına ilişkin yürüttüğü soruşturmaların kapsamını "hızlı bir şekilde" açıklığa kavuşturmasını talep etti. 

Müdahaleden önce ilk adım

FIFA ve UEFA genel sekreterleri Mattias Grafsröm ve Theodore Theodoridis tarafından imzalanan mektup, RFEF başkan vekili Pedro Rocha'ya gönderildi. Bu mektup, FIFA'nın ulusal federasyonları izlemeye almadan veya bunlara müdahale etmeden önce attığı ilk adım. AS’ın eline geçen mektupta her iki kurumun genel sekreterleri ayrıca Pedro Rocha Rubiales’in istifası sonrası boş bulanan başkanlık için "seçim tarihi belirlemesi" çağrısında bulunup kendisinden "somut tedbirler" talep ederken FIFA’nın RFEF'ye olası bir müdahalesine işaret ediyor.

FIFA'nın tarihinde ilk kez

AS'ın federasyona yakın kaynaklardan eriştiği mektupta FIFA ve UEFA, RFEF'ten adli soruşturmanın gerekçelerini bildirmesi ve ilgili kişilerin isimlerini vermesi çağrısında bulunuyor. İki genel sekreter mektupta ayrıca “polis soruşturması sonucunda RFEF'nin hangi eylemleri gerçekleştirdiğini” ayrıntılı olarak açıklanması federasyonun gelecekte hangi adımları atacağını, hangi eylemleri gerçekleştirdiğini ve neler planladığını” soruyor. 

Bu bağlamda mektubun çok doğrudan ve yoruma yer bırakmayacak şekilde yazıldığı, FIFA’nın, yüzyılı aşkın tarihinde ilk kez RFEF'yi izlemeye alması veya müdahale etme olasılığını ciddi şekilde değerlendiriliyor.

Gazetenin haberine göre Pedro Rocha, Salı günü Spordan Sorumlu Bakan José Manuel Rodríguez Uribes ile temasa geçtiğinde şüpheyle bakana doğrudan FIFA ve İspanya Yüksek Spor Konseyi CSD'nin RFEF’ye ortak bir müdahale olasılığını sordu ancak Uribes böyle bir şeyin olmadığını kendisine belirtti. Ancak ortaya çıkan mektup bunun tam tersini gösteriyor. 

Mattias Grafsröm ve Theodore Theodoridis Rocha'nın sorduğu son soru oldukça direkt: "RFEF Başkan Vekili federasyonun yeni başkanı ne zaman seçmeyi planlıyor?" Sürece yakın kaynaklar, Spor İdare Mahkemesi'nin (TAD) Pedro Rocha’yı görevden almaya karar vermesi durumunda FIFA'nın RFEF'ye müdahale edeceğini varsayıyor.

Senin için hazırladığımız haberler