Flaş Kayserispor - Beşiktaş maçı yorumu: "Bir jüri maçı izlese..."

Özgür Koç
13.02.2024 - 09:19 | Son Güncellenme: 13.02.2024 - 09:54

Spor yazarları, Beşiktaş'ın Süper Lig'in 25. haftasında deplasmanda Kayserispor ile golsüz berabere kaldığı karşılaşmayı değerlendirdi. Detaylar haberimizde...

Flaş Kayserispor - Beşiktaş maçı yorumu: "Bir jüri maçı izlese..."

AJANSSPOR - HABER

Üç haftalık kazanamama serisinin Trabzonspor galibiyetiyle sonlandıran Beşiktaş, kupada da Antalyaspor'u yenerek üst üste iki maçtan galibiyetle ayrılmıştı. Yeni bir seri peşindeki Beşiktaş, Kayserispor deplasmanında umduğunu bulamadı. Siyah beyazlıların deplasmanda golsüz berabere kaldığı karşılaşmayı spor yazarları değerlendirdi.

"Yunanistan’la Yunanistan oynadı sanki"

Uğur Meleke (Hürriyet):

Fernando Santos, Beşiktaş’ı yavaş yavaş eskiden çalıştırdığı milli takıma benzetiyor. Beşiktaş, Fernando Santos’la 5 lig maçına çıktı, 4’ünde gol atamadı. Karagümrük galibiyetini Santos’a yazamıyorum, zira o takım hâlâ Serdar Topraktepe’nindi. Pendik’e, Adana’ya, Sivas’a gol atamadılar. Trabzonspor’u pragmatik oyunla, çoğunlukla topu rakiplerine bırakarak, bir Semih Kılıçsoy solosuyla yendiler. Trabzon %55’le oynadı, rakip ceza alanında topla buluşma verileri de 27’ye 10’du.

Santos'un CV'sine dikkat

Peki Topraktepe ile Hatay’ı 2-1, Rize’yi 4-0 yenen, yine Serdar Hoca etkisinde Karagümrük’ü 3-0’la geçen takım Santos’la nasıl böyle bambaşka bir felsefeye büründü? Bu sorunun yanıtı Santos’un CV’sinde gizli. Yıldızlar topluluğu Portekiz’i bile tutuculaştıran, ilk 15 maçta 9 kez 1-0’lık skorlar alan bir teknik adam Santos. Yunanistan’la da 49 maçın 29’unu 0-0, 1-0 ve 1-1 bitirmiş. Beşiktaş’ı da yavaş yavaş Yunanistan’a benzetiyor zaten. Gerçi dünkü maç özelinde sahada bir değil, iki tane Yunanistan olduğunu da söyleyebiliriz.

Muci hazır gelmiş

İki ekip de uzun süreler kontrollüydü, geçiş fırsatıydı stratejileri. Özellikle ilk devrede iki takımın da topu istemediği, adeta sahaya topu isteyen üçüncü bir ekibin gerektiği bir müsabaka oynandı Kayseri’de.

Dünün Beşiktaş adına olumlu tarafıysa Muci’nin hazır gelmesi. İştahının çok iyi olması. Özellikle merkeze gelerek birçok aksiyon yarattı Arnavut yıldız. Dün inceledim, kariyerindeki 178 maçın 173’ünde merkezde ya da solda oynamış Muci... Ancak Portekizli Hoca (bilmiyorum hangi sebeple) onu uzun süre sağa hapsetti. Eğer Muci esas yerine, yani on numara rolüne geçer ve Semih’le düzenli olarak ileri ikilide birlikte oynarlarsa, Beşiktaş üzerine gelecek inşa edebileceği bir oyun bulmuş olur bence.

"Santos oyun anlayışını değiştirmeli"

Gantekin Onay (Hürriyet):

Beşiktaş, dün yine hücumda hiç heyecan vermeyen bir futbol oynadı.
Son 5 maçın 4’ünde gol atamayan siyah beyazlılar’ın 10 maçtır kazanamayan Kayserispor karşısında gol beklentisi sadece 0.21 olarak gerçekleşti. Fernando Santos döneminde her geçen maç geriye giden bir hücum oyunu var. Özellikle Türkiye Kupası’ndaki Antalyaspor maçı dahil ilk yarılarda rakip kaleyle hiç işi olmayan bir Beşiktaş izliyoruz. Bu tablonun kadro kalitesi ve eksiklerle ilgisi yok. Fernando Santos’un oyun anlayışı bu. Ayrıca Jackson Muleka forvet arkası, Erenst Muci sağ kanat oynadı ve gerçekten de anlam veremedik.

"Muci ofansif olarak takımın en verimli ismiydi"

Beşiktaş’ta yeni transferlerden Ernest Muci, çok az hücum yapan bir takımda ofansif olarak en verimli ve rakibi tehdit eden isimdi. Al Musrati, pas kalitesi ve pozisyon bilgisi yüksek deneyimli bir oyuncu, Joe Worrall ise topu oyuna sokmakta maharetli görünmedi ama yüksek toplarda ve ikili mücadelelerde defansif aksiyonlarda başarılıydı.

"Beşiktaş'ın en iyisi kaleci Mert Günok'tu"

Dün Kayserispor karşısında ofansif anlamda çok etkisiz görünen Beşiktaş’ta sahanın hiç tartışmasız şekilde en iyisi kaleci Mert Günok idi. Beşiktaş sadece dün değil haftalardır hücumda çok etkisiz. Trabzonspor maçı dışında son 5 maçın 4’ünde gol atamadı. Trabzonspor karşısında da Semih Kılıçsoy’un bireysel becerisiyle gelen goller vardı. Fernando Santos acilen mentaliteyi değiştirip, daha ofansif bir oyuna yönelmeli. Çünkü bu oyun büyük takım oyunu değil.

"Kırık dökük ve golsüz"

Attila Gökçe (Milliyet): 

Kayseri’de “kırık dökük” bir maç izledik… Ev sahibi takımın teknik patronu Burak Yılmaz, biliyorsunuz, kalp kırıklığıyla ayrılmıştı Beşiktaş’tan. Günün öteki olayı da Fernando Santos’un yarattığı “hayal kırıklığı” oldu. Portekizli Hoca’dan beklediğimiz dokunuşu yine göremedik. Maça iki yeni, Worrall ve Ernest Muçi ile başlayan, sonradan Al Musrati’yi de oyuna alan Santos, yenileri de eldekileri de taktik bütünlük içinde yeni bir heyecanla oynatamadı. Bu arada kanatlardaki Muleka ve Cenk Tosun, genç santrfor Semih Kılıçsoy da bekleneni veremediler. Bireysel olarak zaman zaman Muçi ve Worrall kalitelerini ortaya koyan ustalıklar sergilediler. 

"Bir jüri bu maçı izlese Kayserispor’a 2, Beşiktaş’a 1 puan verebilirdi"

Doğal olarak yenilerin ilk maçlarında daha fazlasını vermesi de beklenemezdi. Sonradan Cenk’in yerini alan Libyalı Al Musrati, hücumda siyah-beyazlı takımın yeni gol ümidi oldu (!) ama o da boş attı. Hakkını yemeyelim. Beşiktaş kalecisi Mert Günok, maçın en iyisiydi. Kayserispor’un yüzde yüz gollük pozisyonlarında inanılmaz kurtarışlar ve topu yumruklu çelme ile uzaklaştırırken, izleyenler terden sırıl sıklam oldular. Kayserispor’da Aylton Boa Morte, Cardoso ve Ali Karimi gole en sıcak yaklaşan oyunculardı. Direkten dönen şutlar, direğe dolanan ayaklar ve üstten dışa vurulan toplarla talihsiz anlar yaşadılar. Hakçası ve açıkçası, Burak Yılmaz’ın yönetimindeki Kayserispor, Fernando Santos’un Beşiktaş’ından daha çok istedi. Bir jüri bu maçı izlese Kayserispor’a 2, Beşiktaş’a 1 puan verebilirdi.

"Yeni tas, eski hamam"

Ali Ece (Fanatik): 

Beşiktaş, maça Amartey-Gedson orta saha ikilisiyle başladı. Önlerinde 4 forvet profilli oyuncu vardı: Semih, Muleka, Cenk üçlüsü zaten sadece forvet oynayabilen isimler ama ileri 4’lünün sağında sahaya sürülen Muçi en azından alan değiştirerek oynamayı bilen ofansif orta saha-forvet harmanı bir profile sahip. Ancak nedense ilk 25 dakikada Muleka-Semih-Cenk üçlüsü dönerek mobil forvet gibi oynarken Muçi daha çok sağda sabit kaldı. 28. dakikada ilk kez Muçi etkili şekilde alan değiştirmişti ve koca devredeki tek tehlikeli Beşiktaş şutunu da soldan soluyla Muçi çekmeyi başardı. Muçi kariyerinin büyük kısmında merkezde veya solda oynayarak Beşiktaş’ın transfer listesine girmiş bir oyuncu. Bu kadar bonservis ödeyip bu oyuncuyu aldıktan sonra hücum hattında en az alışık ve verimli olduğu sağda oynatmanın nedenini anlayamadım. Rashica oynayamadığı için bir maçlıksa tamam ama yeni oyuncuyu yeni takımına adapte etmek için onu en verimli olabileceği yerde oynatmak Beşiktaş lehine daha iyi olmaz mı?

"Seviye yükselebilir"

Tabii ki Santos büyük tecrübe, misal o da Worrall’ın sağ stoperde soldakinden daha rahat edebileceğini biliyor ama en azından Worrall, Muçi’den farklı olarak Forest gibi takımda kaptanlık yapmış tecrübeli bir isim. Sol stoperde hata yapsa da gördüğümüz gibi hatasını telafi edebiliyor. Beşiktaş’taki temel sorun şu aslında: Worrall sol stoperde Bakhtiyor’a göre ehveni şer, Bakhtiyor da sol bekte Meraş’a göre ehveni şer. Ancak Beşiktaş’ın acil ihtiyacı olan herkesin en iyi oynayabildiği yerde oynaması: Sol bekte Masuaku, sol stoperde Colley, sağda Rashica vs. Yeni transferler de bu doğru omurgaya göre eksik yerlere monte edilirse hem yenilerin hem de eskilerin performansı ve birbirleriyle uyumluluk seviyesi yükselebilir, böylece de Beşiktaş daha etkili bir kolektif oyun oynayabilir.

Senin için hazırladığımız haberler