Milli takımlara futbolcu nasıl seçiliyor?

18.10.2018 - 01:29 | Son Güncellenme: 18.10.2018 - 10:12

Milli takımlara futbolcu nasıl seçiliyor?

Ajansspor yazarı Atilla Türker, milli takıma seçilen ve seçilmeyen oyuncularla ilgili flaş bir yazı kaleme aldı. 

"Tarih 27 Mayıs 2018...

A Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu, Futbol Federasyonu’nda düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Milli Takımı istemek lazım. Umut Bozok, U21'i reddetti. Bu formayı sevmek lazım, bu forma reddedilmez, hangi yaşta olursa olsun.”

Aynı gün ne oldu? Umut Bozok, Lucescu’ya Twitter aracılığıyla cevap verdi:

“Ümit Milli Takımı asla reddetmedim. Çağırdıklarında hep gittim ama son maçlarda beni davet etmediler.”

Umut Bozok kibarca gerçeği ortaya koydu.

Lucescu da öğrenmiş oldu.

Kimdir Umut Bozok? Fransa’da top koşturan bir Türk genci. 22 yaşında... Nimes formasıyla geçen sezon 38 maçta 25 gol attı. Takımını Fransa 1. Lig’e taşıdı.

Nitekim... Bu sezon da 9 maçın 9’unda oynadı, 5 maçta ilk 11’de sahaya çıktı, 1 gol attı.

Not: Umut Bozok geçen ay Ümit Milli Takım kadrosuna tekrar davet edildi.

*******

Berkay Özcan! 20 yaşında... Almanya’da top koşturan bir Türk genci. Stuttgart’ta son 6 ayda sadece 6 dakika oynadı. Evet, son 6 ayda sadece 6 dakika... Buna karşın bu 6 ay içinde ülkemiz adına 2 kez Ümit, 3 kez de A Milli Takım formasını giydi.

****

Doğukan Sinik! 19 yaşında... Antalyaspor’da son 3 ayda 8 maçın 8’inde de oynadı, son 7 maçta ilk 11’de sahaya çıktı. Bu 3 ay içinde ne A Milli Takım ne de Ümit Milli Takım yüzü görebildi.

*****

Erol Erdal Alkan! 24 yaşında... Hem ülkemiz 2. lig takımlarında, hem de Hollanda 2. lig takımlarında dikiş tutturamadı. Ama aynı Lucescu tarafından geçen yıl A Milli Takım kadrosuna alındı.

Yetersiz bir futbolcu olduğu A Milli Takım kampında anlaşıldığı için de... 2 hazırlık maçında 1 dakika olsun forma şansı bulamadı.

*****

Olay şu:

-Bir teknik direktör düşünün ki, “Umut Bozok, milli takımı istemiyor” diyor, aynı futbolcu “İstiyorum... Asla reddetmedim” karşılığını veriyor.

****

-Bir teknik direktör düşünün ki, son Rusya maçında kurtarıcı olarak sahaya sürdüğü futbolcu, ligde son 6 ayda 6 dakika oynadı.

Not: Berkay’ın yeteneğini tartışmaya gerek yok. Geçen sezon Stuttgart’ta 19 maçta 1010 dakika sahada kaldı. 11 maçta ilk 11’de yer aldı. İyi bir performans sergiledi.

Alman Futbol Federasyonu da Berkay’ın peşindeydi. En azından bu yönde haberler medyaya yansıdı. Berkay’ın Türkiye adına tercih yapabilmesi için A Milli Takım düzeyinde resmi bir maçta forma giymesi gerekiyordu. FIFA hükümleri bu yönde çünkü... Lucescu ne yaptı? Durum 1-0 Rusya lehineyken, Berkay’a son 27 dakika görev verdi.

Üstüne basa basa yazıyorum. O milli maç, bu milli maç olmamalıydı.

Unutulmasın ki, Rusya karşısında alacağımız 1 puan, gruptaki şansımızı çok önemli ölçüde artıracaktı.

Öncesinde ya da sonrasında Berkay’a A Milli Takım formasını giydirmek varken, Rusya maçının en kritik bölümünde bu tercihe gidilmesi ne derece doğru?

***

Bir teknik direktör ve bir teknik heyet düşünün ki, Süper Lig’de bu sezon süper bir performans sergileyen Antalyasporlu 19 yaşındaki bir genci ne Ümit Milli Takımı’na, ne de A Milli Takımı’na davet ediyor.

Kendi kulüp takımlarında 1 dakika olsun forma giyemeyen bazı isimler Ümit Milli Takımı’na çağrılırken, Antalyasporlu bu genç niçin göz ardı edildi acaba!

Şöyle ki... 2. ligde ara sıra oynayan bir oyuncu bile Ümit Milli Takım’a çağrılırken, Süper Lig’de 8 maçın 8’inde de sürekli oynayan bu futbolcunun en azından Ümit Milli Takımı’na alınması gerekmez miydi?

*****

Bir teknik direktör düşünün ki, hiç seyretmediği ve de seyrettirmediği bir futbolcuyu gönül rahatlığıyla A Milli Takım’a çağırabiliyor.

O günlerde de yazdım, “Bu Erol Erdal Alkan olayında menajer parmağı var” diye... Belgeleri ve bilgileri paylaştım. Olay kabak gibi ortadaydı. Nitekim ülke basını da bu konuda görüş birliğine vardı.

Lucescu’yu bilemem ama birileri o günlerde iş üstünde yakalandı.

Şu da var. Lucescu milli maç sonrası düzenlenen basın toplantısında beni işaret ederek “Bu işi yarım bırakmam. O gazeteci hakkında dava açacağım” dedi. Ne oldu? Aradan 11 ay geçti. Hala açacak!

****

Hatırlarsınız, Lucescu göreve yeni geldiğinde Oğuzhan Özyakup’u da kadroya almayı unutmuştu. Haliyle büyük tepki toplamıştı. Bu olayı “Sadece aptallar fikirlerini değiştirmez. Oğuzhan'ın ilk haftalardaki performansını yetersiz bulmuştum. Son Bursaspor maçını izledim ve Oğuzhan hakkında farklı bir görüşe sahip oldum” şeklinde özetlemiş ve Oğuzhan’ı kadroya sonradan almıştı.

Ama ortada şöyle bir sıkıntı vardı. Oğuzhan, Bursaspor maçında berbat bir futbol sergilemişti.

Lucescu, unutmuş olduğu bir durumu böyle formüle etmeye çalışmıştı.

******

Bu örnek olayları belli çerçevede artırmak mümkün.

Şu da var: Lucescu’nun yanlışları sırasında gerekli uyarıları yapmayan yardımcılarını da bir kenara yazmak gerekir.

****

Evet... Lucescu’nun geçmişte ülke ve dünya futboluna verdiği büyük hizmetleri herkes biliyor.

Tarihi başarıla imza attı.

Ama... Günümüze de bakalım artık.

Gerçekleri ortaya koyalım.

*****

Tartışılması gereken konu şu:

Lucescu, A Milli Takım teknik direktörlüğü süresince...

Futbolumuza ne verdi? Ne gibi projeler üretti?

Şikayet etmenin ve sızlanmanın dışında ne yaptı?"

ATİLLA TÜRKER

Senin için hazırladığımız haberler