Şampiyonluğa kaldı 1! Anadolu Efes - Real Madrid...

Eren Tuncay
21.05.2022 - 10:58 | Son Güncellenme: 21.05.2022 - 15:29

Anadolu Efes, final-four yarı finalinde Olympiacos'u son saniye basketiyle eleyerek üst üste üçüncü kez finale çıktı. Peki Anadolu Efes - Real Madrid finalinde bizi neler bekliyor?

Şampiyonluğa kaldı 1! Anadolu Efes - Real Madrid...

Eren TUNCAY - AJANSSPOR

Şampiyonluğa kaldı bir. Ergin Ataman, Play-off'lar başladığından beri geri sayım yapıyor. Şu anda açık ara Avrupa'nın en özgüveni yüksek koçu. Efes'in Milano serisinin son maçından beri geri saymayı bırakmadı. Son 3 dedi, Milano'yu eledi. Olympiacos maçı öncesi kupaya son 2 dedi, onları da eledi. Kaldı şimdi son bir.

Ergin Ataman özgüveni en yüksek koç demiştik. Bunu hissetmesinde pek haksız da sayılmaz. 2019'da kaybedilen finalin ardından, pandemi sebebiyle bitirilmeyen 2020 sezonunun açık ara en iyi takımıydı. Şampiyonluğun 1 numaralı favorisiydi. 2021'de Barcelona'yı geçip EuroLeague şampiyonu oldu. Şimdi finaldeler. Gerçekten 2020 sezonu tamamlanabilseymiş three-peat (üst üste üç şampiyonluk) yapmaları işten bile değilmiş.

Kısa bir flashback

Anadolu Efes son şampiyonluğun ardından EuroLeague normal sezonuna iyi başlayan takımlardan biri olmadı. Fenerbahçe Beko'yla beraber o kadar dağınık gözüküyorlardı ki, Türk basketbol severler olarak bizi hayli endişelendirmişlerdi. Efes bu dağınıklıktan kendini daha çabuk toplasa da, Fenerbahçe Beko aynı başarıyı pek gösteremedi.

İlgini Çekebilir
Anadolu Efes, Avrupa'nın en büyüğü olmak için sahne alıyor
Habere Git

Tüm bunlar yaşanırken Barcelona, bir önceki sezon finalde kaybettiği rakbinin en önemli oyuncularından Sertaç Şanlı'yı kadrosuna katmış ve sezona da çok üst perdeden başlamıştı. Objektif olarak bakıldığında sezonun bir numaralı şampiyonluk favorileri onlardı. Real Madrid, arada aldığı Olympiakos ve Unics Kazan mağlubiyetleri dışında uzun süre kayıpsız devam etmiş, Play off'taki yerini sağlamlaştırmıştı.

Barcelona şaşırttı

Barcelona normal sezonun sonunda üst üste mağlubiyetler alarak playoff çeyrek final turunda Bayern Münih'in karşısına çıktı. Her ne kadar Bayern Münih takımı, mücadeleci ve dişli bir karaktere sahip olsa da kimse Barcelona'nın bu turda onlara iki maç kaybedip, elenmenin eşiğine gelmesini beklemiyordu. Ama hep aynı düşünce vardı, onlar Barcelona: Bu sezon en pahalı ve en iyi kadrosu. Final-four'da Real Madrid maçına giderken normal sezondaki son 4 maçını kaybetse de Real Madrid'in çok daha formda bir playoff geçirerek geldiği biliniyordu.

İlgini Çekebilir
Anadolu Efes - Real Madrid maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?
Habere Git

Nitekim Barcelona, final-four yarı final maçına çok daha baskın başlayan taraf oldu. Maçın büyük bir bölümünü önde götürdüler ve birçok açıdan finali daha hak eden taraf olsalar da Real Madrid, Sergio Llull'ün tecrübesiyle koyduğu ağırlık detaylarda fark yarattı.

Efes'in Real Madrid'e karşı dikkat etmesi gereken bir numaralı konu faul problemi. Real Madrid özellikle, Yabusele ve Tavares gibi fiziksel temasla oynayan pota altı oyuncularının hem o bölgede Efes'in savunma hattını yıpratma hem de o oyuncuları faul problemine sokma ihtimali bulunuyor. Bryant Dunston o konuda olağan şüphelilerden biri. Olympiakos maçında da çok erkenden faul problemine girme ihtimali yaratmıştı kendine işin savunma tarafında. Real Madrid'in kanatlardan gelecek top trafik tehditi her zaman bulunsa da, özellikle hücumda onların maça daha çok içeriden ve temaslı bir şekilde başlamaları bekliyorum.

Micic-Larkin, bitirim ikili!

Olympiakos maçı ne kadar git gelli olsa da, sonuçta Efes'in kısaları çözdü maçı. Ve bu noktalarda bu anları en iyi oynayan iki oyuncu, Vasilije Micic ve Shane Larkin beraber, Anadolu Efes'te oynuyorlar. Efes'in her zaman bu avantajı cepte olsa da, bu tip tek maç final maçları kitlenmeye, akıl tutulmalarına sahne olur. O yüzden joker oyuncuların istikrarlı performans vermesi hayati derecede önemlidir. Mesela Olympiakos maçındaki gibi Elijah Bryant'ın şut katkısı ve Dunston'ın pota altı bitiriciliğini, Efes yine arayacak. Hatta Tibor Pleiss'a daha çok iş düşecek.

Sözün özü, Real Madrid'in fiziksel yıpratma ve faul problemine sokma hamlelerine karşı Efes daha hızlı ve tempolu oynayarak şut anlamında maçın başında isabetleri üst üste bulursa, dizginleri ele alır. Maçın başında önde olmak önemli. Ne olursa olsun Real Madrid, skorboard'da geride olup da oynamak isteyeceğiniz bir takım değil.

Güzel bir maç olsun, sonunda Anadolu Efes'in kupayı kaldırışını izleyelim. Üst üste iki Avrupa şampiyonluğu yakışır.

Senin için hazırladığımız haberler