Supplementler nedir? Ne işe yarar?

Akın Ungan
11.10.2023 - 11:45 | Son Güncellenme: 11.10.2023 - 12:20

Supplementler nedir, ne işe yarar? Spupplementleri herkes kullanmalı mıdır? Ajansspor yazarı Mazlum Şahin, bu sorulara cevap getirdi. İşte detaylar...

Supplementler nedir? Ne işe yarar?

Mazlum ŞAHİN

Supplementler genelde yüksek şiddetli fiziksel egzersizler sırasında ortaya çıkan vitamin, mineral ve diğer besin bileşenlerinin eksikliklerinin karşılanmasına yardımcı olan ek takviyelerdir. Supplementleri herkes kullanmalı mıdır gibi soruları sıkça duyuyorum. Bence herkes kullanmamalıdır. 

Supplement mucize değildir

Çünkü önecelikle ne işe yaradıklarını ne zaman kullanmamız gerektiğini bilmeliyiz ki kullanıp kullanmayacağımıza karar verelim. Supplementler ihtiyaç halinde ve eğitmene danışılarak kullanılmalı. Eğer ki ihtiyaç yok ise normal beslenme ile karşılanabilir. Supplement mucize değildir. Kelime anlamıyla da ilave yani ek takviye anlamına gelen supplement oldukça abartılıp, büyük beklentiler ve karşılığında fazla pozitif ve olumlu etkiler beklenilmektedir.

Birçok insan supplementi ilaç yerine koyuyor ve ilaç niyetine kullanıyor. Unutmayın ki supplementler ilaç değildir. Anlamında olduğu gibi ek, ilave yani normal beslenme düzenimizin yanında ek olarak eksiklerimizi tamamlamamıza yarayan sağlıklı takviyelerdir. 

İlgini Çekebilir
Spor Yaparken Nasıl Beslenmeli?
Habere Git

Gerçek gıdaların yerini hiçbir takviye alamaz

Eğer ki herhangi bir kronik (akciğer,kalp,karaciğer vb.) rahatsızlığınız yok ise ihtiyaç doğrultusunda doğru miktarda kullanıldığı sürece, sağlığınıza herhangi bir yan etkisi olmayacaktır. Bu yüzden gönül rahatlığıyla kullanmanızı tavsiye ediyorum. Fakat bu demek değildir ki gerçek besinlerimizin yerine de geçer veya sadece supplementlerle beslenebiliriz. Unutmamalısınız ki gerçek gıdaların yerini hiçbir takviye alamaz. Kesinlikle önceliğiniz her zaman gerçek besinler ve gerçek gıdalar olsun. Supplementler her zaman ikinci planda ve ihtiyaç doğrultusunda kullanılmalı. 

Supplemente başlamadan önce dokturunuza danışın

Birçok yerde tüm supplementler sağlıklıdır gibi duyumlar alıyorum. Hayır tabii ki supplementler yüksek dozda alındığında veya ihtiyaç dışı alındığında birçok sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İlaç kullananlar veya hastalığı olanlar supplementleri kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum. 

Supplementler durduk yere size etki göstermez. Ancak ihtiyaç halinde doğru, sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programıyla kullandığınızda yüzde yüz verim alırsınız. Bunun dışında etkisi ve karşılığında alacağınız verim azalır.

İlgini Çekebilir
Hastayken spor yapılır mı?
Habere Git

Supplement markalarını seçme

Supplement markalarını seçmeye gelecek olursak. Bu konuda birçok marka bulunmaktadır. Size tavsiyem profesyonel birine danışın, eğer danışacağınız veya tavsiyede bulunacak kimseniz yok ise kendiniz araştırarak, karşılaştırarak en uygun olanı kendiniz seçmelisiniz.

Haftaya yeni bir konu, yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle...

Senin için hazırladığımız haberler