Son Dakika | TFF Olaylı İzmir Derbisine Tarihi Ceza Verdi!

Akın Ungan
08.12.2022 - 22:58 | Son Güncellenme: 09.12.2022 - 00:44

TFF 1. Lig'de Göztepe ile Altay arasındaki olaylı İzmir derbisi için çıkan karar belli oldu. TFF, tatil edilen maçta iki tarafı da hükmen mağlup saydı.

Son Dakika | TFF Olaylı İzmir Derbisine Tarihi Ceza Verdi!

Spor Toto 1. Lig'in 15. haftasında Göztepe ile Altay karşı karşıya geldi. Bir taraftarın yaralandığı, Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'in ise saldırıya uğradığı olaylı İzmir derbisi tatil edildi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), skandal olayların yaşandığı müsabaka hakkında kararını verdi.

Göztepe taraftarı işaret fişeği ile yaralandı

Maçın 24. dakikasında tribünlerde yaşanan olaylar nedeniyle müsabaka durdu. Altay tribünlerinden atılan bir işaret fişeği, Göztepe tribününde yer alan tararftara isabet etti. Yaralanan Mustafa Çakır'a ilk müdahale stadyumda yapıldı. Saha giren ambulans Çakır'ı Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırdı.

Altay kalecisine saldırı

Ambulansın yaralı taraftara müdahale ettiği sırada sahaya giren bir taraftar, Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e saldırdı. Yerinden söktüğü korner direği ile iki kez Ozan Evrim'e vuran taraftar güvenlik güçleri tarafından durduruldu.

İlgini Çekebilir
TFF kararını açıklayacak: Olaylı Göztepe-Altay maçı için tarihi ceza
Habere Git

Polis 20 kişiyi tutukladı

Polis, kaleciye saldıran taraftar ile işaret fişeği atanlar olmak üzere toplam 20 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs suçundan tutukladı. Holiganlar hakkında 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında da işlem yapılı. Stada işaret fişeğinin nasıl girdiğine dair yapılan soruşturmada özel ambulans şirketinde çalışan ambulans şoförlerinin fişekleri içeri soktuğu açıklandı.

TFF'den tarihi karar

Geçtiğimiz gün toplanan TFF, yaşanan olaylar nedeniyle tatil edilen Göztepe - Altay maçıyla ilgili kararını verdi. Açıklamaya göre her iki taraf da hükmen yenik sayıldı. TFF'nin verdiği bu karar tarihe geçti. İlk kez bir profesyonel karşılaşmada iki takım hükmen yenik ilan edilmiş oldu. Daha önce TFF, amatör ligde 2017'de oynanan UTAŞ Uşakspor ve Ödemişspor arasında karşılaşmada iki takımı hükmen 3-0 mağlup saymıştı.

Karar, 19. maddeden alındı

TFF, hükmen yenilgi kararını Futbol Müsabaka Talimatı'nda "güvenlik nedeniyle müsabakaların tamamlanmaması" başlıklı 19. maddeden aldı. Söz konusu maddeye göre TFF Yönetim Kurulu, ihlali gerçekleştiren takımların hükmen yenik sayılmasına karar verebiliyor.

İlgini Çekebilir
Siyah beyaz yasta Miodrag Jesic hayatını kaybetti!
Habere Git

PFDK iki takımın da sahasını kapattı

Skandal olayların yaşandığı Göztepe - Altay maçından sonra Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edilen iki kulüp de ağır cezalar aldı. PFDK'nın yaptığı açıklamada Göztepe'nin 4, Altay'ın ise 6 maç boyunca seyircisiz oynayacağı belirtildi.

Avrupa'da manşet oldu

İzmir derbisinde yaşananlar Avrupa basınında da geniş yer buldu. İngilizler'den The Sun, "İzmir derbisi kaosa sürüklenirken salak taraftar köşe bayrağıyla kaleciye saldırdı" başlığını kullanırken, The Guardian ise "Taraftarın korner bayrağıyla oyuncuya saldırması üzerine Türkiye'de futbol maçı yarıda kesildi" dedi.

The Times, "Türkiye'de taraftar korner bayrağıyla kaleciye vurdu" başlığı ile haberi servis ederken, "Altay ile Göztepe arasında oynanan İzmir derbisinin 20. dakikasında meydana gelen olay, deplasman tribününden ev sahibi taraftarların üzerine havai fişek atılması nedeniyle maçın durdurulması üzerine meydana geldi. Taraftarlar sahada iki ambulansla tedavi altına alındı" ifadeleri kullanıldı.

Senin için hazırladığımız haberler