Trabzonspor Pankartında Tarihi Hata Yapıldı Şah İsmail Yavuz Oldu

Feride Kara
24.12.2022 - 22:55 | Son Güncellenme: 24.12.2022 - 23:11

Trabzonspor taraftarının Fenerbahçe maçı öncesi açtığı dev pankartta yer alan Yavuz Sultan Selim'in portresinin aslında Şah İsmail olduğu ortaya çıktı.

Trabzonspor Pankartında Tarihi Hata Yapıldı Şah İsmail Yavuz Oldu

AJANSSPOR-HABER

Trabzonspor, Fenerbahçe'yi 2-0 mağlup ederek, yeniden zirve yarışına güçlü bir biçimde ortak oldu. Bordo mavili taraftarlar maç sonu ezeli rakiplerinin yenmenin mutluluğunu yaşarken, 90 dakika öncesi açtıkları dev pankartlaysa tartışma yarattılar. 

Trabzonspor'dan Fatih, Yavuz, Kanuni pankartı

Trabzonspor taraftarı, maçın başlamasına dakikalar kala Osmanlı İmpatorluğu'nun üç büyük padişahının portrelerinin yer aldığı dev bir pankart açtı. Pankartta İstanbul ve Trabzon'u fethedip Osmanlı toprağı yapan Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'da şehzadelik yapıp yöneten ve Osmanlı'nın topraklarını doğuya doğru genişleten Yavuz Sultan Selim ile imparatorluğu batıya doğru genişleten ve altın çağını yaşatan Kanuni Sultan Süleyman yer aldı.

Yavuz'un mu Şah İsmail'in portresi mi?

Pankartta Fatih için Trabzon'u fetheden, Yavuz için Trabzon'u yöneten ve Kanuni için de Trabzon'da doğan ifadeleri yer aldı. Söz konusu pankarta sosyal medyada da tartışma yarattı. Özellikle Yavuz Sultan Selim diye konulan portrenin aslında ona değil, tahtta bulunduğu sürece en büyük siyasi rakibi olan Safevi Hükümdarı Şah İsmail'e ait olduğu dile getirildi. 

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe Cumhuriyeti ismini Beşiktaşlı verdi
Habere Git

Ünlü tarihçi Gürkan, Trabzonspor'u ofsayta düşürdü!

Futbol tabiriyle Yavuz mu İsmail mi diye VAR'a gitmekte fayda var. Bu nokta VAR'da tarihçi hakemler olsun. Trabzonspor taraftarının pankartta kullandığı portrenin Yavuz Sultan Selim'e ait olmadığına dair en önemli kaynaklardan biri de tarihçi Emrah Safa Gürkan oldu. Ünlü tarihçi 17 Aralık 2022 tarihinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Osmanlı Padişahları'na ait olduğu sanılan ama esasen doğru olmayan portleri paylaştı. Bunlardan biri de bordo mavililerin "Yavuz" diye paylaştığı portre. Gürkan, yakın zamanda bu bilgiyi verdiği halde Trabzonspor taraftarı bir nevi ofsayta düştü!

Topkapı Sarayı'nda da yanlış portre var

Gürkan, Trabzonspor tribünlerinde 24 Aralık 2022 akşamı açılan pankartta kullanılan Yavuz portresi için yaklaşık bir hafta önce yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Bir de bu var tabii... Topkapı Sarayı'nda Yavuz Sultan Selim diye gösteriyorlar. Bu da Yavuz değil, bir ihtimal Şah İsmail bile olabilir. Yakın zamanda gitmedim ama inşallah değiştirmişlerdir." Gürkan, Avrupa'da da hayali Yavuz portlerinin yapıldığına da dikkat çekti paylaşımlarında.

Erhan Afyoncu da "Yavuz" değil diyor

Bir diğer ünlü tarihçi Erhan Afyoncu da bu portrenin Yavuz Sultan Selim'e ait olmadığını söyleyenlerden. Afyoncu, 'Yavuz'un Küpesi' isimli kitabında şöyle diyor: "Yavuz Sultan Selim denince aklımıza hep kulağı küpeli, palabıyıklı bir resim gelir. Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan bu resmin tarih ders kitaplarında kullanılması Osmanlı tarihinin en önemli yanlışlarından birine sebep olmuştur. 16. yüzyıla ait ve daha sonraki dönemlerde çizilmiş minyatürlerde sultanın kulağında küpe olmadığı gibi, portresi de çok farklıdır." Afyoncu da portrenin Şah İsmail'e daha çok uyduğunu belirtiyor. 

Taraftarlar arasında tarih tartışması

Trabzonspor taraftarlarının bu dev pankartına özellikle sosyal medya üzerinden yüksek takipçili Fenerbahçe taraftar hesaplar "O Yavuz değil Şah İsmail" denilerek tepki konuldu. Tartışmaya Galatasaray ve Beşiktaşlı taraftarlar da attıkları tweet'lerle müdahil oldu. Böylece hep penaltı, ofsayt veya kırmızı kart konularında tartışan futbol taraftarları bu kez tarihi bir tartışmaya girişti.

Çaldıran'da Yavuz, Şah İsmail'i yendi

23 Ağustos 1514'te Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti, Van'ın Çaldıran ovasında karşı karşıya gelir. Yani Yavuz ile Şah İsmail'in savaşı... Tarihsel olarak bir dönüm noktası olan savaşı Yavuz Sultan Selim kazanır. Bu zaferle Osmanlı doğuya doğru daha da güçlenirken, Safeviler'in ise zayıflama süreci başladı. 

Senin için hazırladığımız haberler