Türkiye milli takıma istemişti: Wilfredo Leon, Efeler Ligi'ne geliyor

Aleyna Gürgen
14.03.2024 - 19:23 | Son Güncellenme: 14.03.2024 - 20:46

Efeler Ligi, İtalya Ligi ekiplerinden Sir Safety Susa Vim Perugia oyuncusu Wilfredo Leon'un Polonya'ya transferinin önünü kesti. İşte detaylar...

Türkiye milli takıma istemişti: Wilfredo Leon, Efeler Ligi'ne geliyor

Melissa Vargas gibi Küba asıllı olan Wilfredo Leon için transfer iddiaları sürüyor. Gelecek sezon Polonya'da forma giymesi beklenen voleybolcunun büyük ihtimalle Türkiye'ye transfer olacağı öne sürüldü.

Leon için İtalya'nın ardından Polonya iddiası

Küba asıllı Polonyalı voleybolcu Wilfredo Leon güncel olarak İtalya Ligi ekiplerinden Sir Safety Susa Vim Perugia'da forma giyiyor. Yüksek ücreti yüzünden gelecek sezon aynı ekipte forma giyemeyeceği belirtilen Leon'un Polonya'ya transfer olacağı öne sürülmüştü.  İddialara göre tecrübeli smaçör Polonya Ligi'nden üç farklı takım ile iletişim halindeydi. 

Wilfredo Leon için Efeler Ligi öne çıkıyor

Polonya'ya transfer olacağı öne sürülen Wilfredo Leon için asıl öne çıkan ülke ise Türkiye. Przeglad Sportowy'den Edyta Kowalczyk ve Lukasz Kadziewicz'in aktardığı bilgilere göre Wilfredo Leon gelecek sezon büyük ihtimalle Türkiye'de forma giyecek. Habere göre Türkiye'de Wilfredo Leon'un bu maaşını karşılayabilecek sadece 2 takım var. Bu ekipler ise Ziraat Bankkart ve Halkbank. Ayrıca Galatasaray HDI Sigorta da bu yarışa dahil olabilir. 

Aktarılan bilgilere göre Ziraat Bankkart, Wilfredo Leon'a 900 bin Euro'luk teklif götürdü. Halkbank da Leon'u renklerine bağlayabilmek için yoğun çaba gösteriyor. 

İlgini Çekebilir
Ziraat Bankkart'ın yüzü Şampiyonlar Ligi'nde gülmedi
Habere Git

Polonya'da 14 yıllık hasret sona erdi

2023 CEV Erkekler Avrupa Voleybol Şampiyonası finalinde İtalya ile mücadele eden Polonya 3-0 kazandığı maçın ardından turnuvada birinci oldu. En son 2009’da Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı Avrupa Şampiyonası’nda kupa kaldıran Polonya, bu yıl İtalya’nın başkenti Roma’da 14 yıllık birincilik hasretine son verdi. Son turnuvanın şampiyonu İtalya ise evinde ikinci oldu.

Turnuva MVP’si Küba asıllı Polonyalı

Erkekler Avrupa Voleybol Şampiyonası finalinin ardından turnuvanın enleri de seçildi. Küba doğumlu profesyonel voleybolcu Wilfredo Leon ise şampiyonada ‘En Değerli Oyuncu’ (MVP) ödülüne layık görüldü. Şampiyonanın öne çıkan isimlerinden olan Leon, 14 Temmuz 2015’te Polonya vatandaşlığı almış ve 5 yıl sonra Polonya milli takımında forma giymeye tamamen hak kazanmıştı.

10 gençten 8’i milli takımı bıraktı

Wilfredo Leon, 2015’te Polonya vatandaşlığı alması ile Küba’dan ayrılan voleybolcular kervanına katıldı. Leon, Küba’nın genç milli takımında oynamaya başladığı dönemde kendisi kadar iyi olan 10 başka oyuncu ile forma giydi. Milli takımda geçen iki yılın ardındansa Leon’un 10 arkadaşından 8’i takımdan ayrılma kararı aldı. The New York Times’tan Matthew Futterman’a göre Kübalı oyuncuların milli takımdan vazgeçmesinin en temel nedenleri sürekli kesilen sular, yetersiz beslenme, sakatlıklar durumunda standart bir tıbbi müdahalede bulunulmaması ve çatısı sızdıran yatakhaneler. 

İlgini Çekebilir
Sultanlar Ligi'nin liderlik maçında Melissa Vargas olmayacak: İşte nedeni
Habere Git

Küba’daki internet sorunu işleri zorlaştırdı

Wilfredo Leon 2011’de bir takım arkadaşının ricası üzerine Malgorzata isimli Polonyalı bir muhabire çevrim içi olarak röportaj verdi. Röportajın ardından görüşmeye devam eden ikili arasında romantik bir ilişki başladı. 30 yaşındaki voleybolcu Küba’da yaşanan internet problemleri yüzünden uzak mesafe ilişkisini yürütmekte oldukça zorlandı. 

Askeri eğitime zorlanmak ipleri kopardı

Temel yaşam sorunları Leon’u Küba’dan ve voleyboldan koparmaya yetmedi. Ünlü voleybolcu için bardağı taşıran son damla yaşadığı ciddi bir ayak bileği sakatlanması oldu. Wilfredo Leon, Voleybol Dünya Ligi’nde yaşadığı sakatlığın ardından Küba’ya döndüğünde az beslenme, ormanda çamur içinde yürüme ve sürünme gibi zorlu şartları olan 45 günlük bir askeri eğitime zorlandı. 

Polonya için 1 yıl bekledi

Wilfredo Leon 2013’te Kübalı yetkililere artık milli takımda oynamayacağını bildirdi ve yurt dışına taşınmak için izin istedi. Ünlü voleybolcunun Polonya’ya gidebilmesi için gereken pasaportu alması ise 1 yıl sürdü. Bu süreçte 18 ay voleybol oynamayan Leon üç yıl boyunca Rusya ve Katar’da oynadıktan sonra 2018’de İtalyan kulübü Sir Safety Perugia’ya transfer oldu. 2015’te Polonya vatandaşlığı alan voleybolcu milli takımda yer alabilmek için birkaç yıl beklemek zorunda kaldı.

Türkiye de Leon’u istemişti

Wilfredo Leon, Küba’da milli takımdan ayrıldıktan sonra birçok ülkeden vatandaşlık için teklif aldı. Bu tekliflerin bazıları vatandaşlığın yanı sıra yüklü miktarda para da içeriyordu. Leon ile ilgilenen ülkelerden biri de Türkiye oldu. Ünlü voleybolcu ise Polonya’yı, Türkiye ve diğer ülkelere tercih etti.

“Polonya pasaportum var ve Polonyalı gibi hissediyorum”

Küba asıllı voleybolcu Wilfredo Leon, 2020’de Olimpiyat Oyunları’nın resmî sitesi için yaptığı açıklamalarda neden vatandaşlık için Polonya’yı seçtiğini şu ifadelerle açıkladı: “Öncelikle eşim Polonyalı olduğu için. Menajerim Andrzej Grzyb de Polonyalı ve bu benim için iyi bir seçenekti. Polonya, Küba'da oynadığım süre boyunca iki veya üç kez ziyaret etme şansına sahip olduğum birkaç ülkeden biriydi. Polonya'da bir daire almaya karar verdim ve bu ülkeyi temsil etmenin benim için iyi bir hamle olduğunu düşündüm.”

“Bu ülkenin her şeyini seviyorum. Burada hayatım güzel, hiçbir sorun yaşamadım. Yemekler tek kelimeyle muhteşem… Her gece dışarı çıkmasam da burada insanlarla takılmayı seviyorum. Polonyalı taraftarları seviyorum. İyi bir takıma sahip olduklarını ve ülkenin oyuncularını sevdiğini gördüm. Polonya vatandaşlığım var, Polonya pasaportum var. Ben Polonyalıyım ve kendimi Polonyalı gibi hissediyorum.”

“Bir sporcu için yeterli kaloriyi alamıyorduk”

Polonya ile Avrupa Şampiyonluğu yaşayan Wilfredo Leon, ülkesinden ayrılışını ve yaşadığı zorlukları şu kelimelerle ifade etti: “Milli takımda devam etmek çok kolay olmadı diyelim.  Bir zamanlar kendimi yıkamak için suya ihtiyacım olduğunda dördüncü kattan gölete bir kova götürmek ve sonra onu doldurup tekrar yukarı taşımak zorunda kaldığımı hatırlıyorum. En az üç saatlik yoğun bir antrenmandan sonra bunu yapmak hiç de kolay olmadı. Antrenmanlar gerçekten zorluydu. Bazen günde sekiz saat çok yoğun çalışıyorduk ve bir sporcuya yetecek kadar kalori alamıyorduk.”

“O zamanlar kız arkadaşım olan eşimin Polonyalı olması ve onu Küba dışında görememem de dahil olmak üzere birçok neden vardı. Bu şartlarla devam edemezdim. Üstelik oyunumu geliştirmek için yurt dışında oynamam gerekiyordu ve eğer çıtayı yükseltmek istiyorsam bu kararı vermeliydim."

Kariyerleri için ülkelerinden vazgeçtiler

Ülkesi Küba’dan ayrılarak kariyerine devam eden tek sporcu Wilfredo Leon değil. Leon gibi Küba’dan ayrılarak başka ülkeler için forma terleten oyuncular arasında Türkiye’den Melissa Vargas, İtalya’da oynayan Osmany Juantorena ve Angel Dennis ile Brezilya’yı temsil eden Yoandy Leal de bulunuyor. 

Senin için hazırladığımız haberler