Diğer Sporlar

Trabzonspor ve Ekol..!
18 Haziran 2009 , 16:12
Biliyorum herkes Trabzonspor’un yeni hocasını bekliyor. Gelecektir meraklanmayın, Trabzonspor hocasız kalmaz. Trabzonspor’u çalıştırmak için teknik direktör arıyoruz diye ilan verseniz, kulübün önü teknik adamdan geçilmez. Ancak hoca seçiminden daha önemli işler var. Biliyorsunuz, Fatih Terim, ‘Futbol ekolümüz olsun’ anlamında cümleler etmişti zamanında. Olsun Terim hoca, olsun. Neden olmuyor acaba? Türk futbolunu yönetmek, ‘Fenerbahçe’den Semih ile Galatasaray’dan Arda’yı seçmek değildir herhalde. Eğer iki ayda bir A Milli Takım aday kadrosu açıklayarak ekol olacaksak vah halimize.
Terim hocaya bir yerde suç bulmamak lazım. Kulüpler ekol olma değil, önce kupa kaldırma peşinde oldukları için ekol işi de hikaye oluyor. Bu anlamda en güzel yerde Trabzonspor duruyor(du). Saha içinde dizilişten, verilen taktiği son ana uygulamaya kadar hoş bir oyun sistemi yaratmıştı Trabzonlular. Şampiyon da oluyorlardı, kupa da kaldırıyorlardı. Seyirci de stadlarda ilk kez futbolun farklı oynanabileceğiniz görüyordu.
Ne zaman ki, Trabzonspor’un önüne küçük İstanbul kulübü olma hedefi kondu, ekol olma fırsatını da kaçırdı. Yoksa bugün dünyanın en büyük kentlerinden kariyerli hocaların peşinden koşmazdı Trabzonspor. Bir ekolü olsaydı eğer, sadece bir Şenol Güneş’leri de olmazdı. Kadir Özcan da, ‘Trabzonspor özüne dönmezse bir daha şampiyon olamaz’ diye bir açıklama yapmazdı. O ve onun gibi ekol oluşturmanın arefesine gelenler dünyanın değişik ülkelerinde eşofmanları giyiyor olurdu. Kulüp takımlarından başlayan silsile, milli takımlara ulaşırdı. Sonra o mili takımların oluşturduğu ekoller dünyaya oyuncu ve antrenör ihraç ederdi. Yani bizler, Türkler.
Bir antrenör yetişmiş bu topraklardan, ihraç malı olacak kadar da değerlenmiş. Ama illa onu iç piyasada tüketme derdindeyiz. O orada olduğu sürece değerli bir maden, burada olduğu sürece değersiz bir taş.
Bugünlerde düştük yabancı antrenörlerin peşine, illa sen bizi çalıştır diyoruz. Bu sezon çalıştır, baktık olmuyor gidersin, döneriz bildiğimiz sisteme. Galiba yine yanlış yapıyoruz. Gel bize bir ekol oluştur, gel bize nasıl sonuç alacağımızı öğret, gel bize doğru hedeflerle başarının nasıl geleceğini göster dememiz gerekirken…
Biliyorum kimsenin beklemeye tahammülü yok. O zaman Trabzon kenti ve Trabzonspor, hangi sonuca hangi yöntemle ulaşacağına bir karar versin. Yerli olmadı, yabancı, o da olmadı yerlinin yerlisi, olmadı Ruslar bize yakındır, Gürcüler bizi anlar, Ukrayna soğuktur, limanlar yakındır ile bu iş yine olmayacak.
Sadri Şener ve eski yönetimler, başkanlar bunları bilecek kadar görmüş geçirmiş adamlar. Ama hepsi baskı altında alel acele kararlar vermişler. Sadri Şener de öyle. Doğru ya da yanlış bir karar verecek. Bu kararın Trabzonspor’a maliyetinin ne olacağını da zaman gösterecek.
YORUM EKLE
Yorumunuzu eklemek için tıklayınız.
Aytekin Akay Son Yazıları

Ajansspor Tüm Yazarlar
Futbol
Vedat Bayram - Tek göz açık uyumalıydınız..
Korkut Göze - Asla futbol kavgası değil !
Hayri Ülgen - Demirören başkanlığı bırakmalı!
Cevdet Ünüvar - Semih yolun sonunda mı ?
Erhun Ateş - Ertunç Soğancıoğlu sözüm sana..
Adem Yılmaz - Başladı ve bitti
Dr. Sedat Hayran - Fenerbahçeliler rahat olsunlar, keyiflerine baksınlar..
Erdem Erol - Beşiktaşlılık duruşu bu mu?
Hakan Cerrahoğlu - Keyifsiz futbol
Selahattin Ekrekli - Her şeye rağmen!
Erdem Ulus - Ölü kongre üyeleri!
Hüseyin Kutay - TFF hangi ülkenin federasyonu?
Ökkeş Özekşi - Çapa gördü, Karaman baktı!
Adil Yıldız - İlaç gibi derbi..
Tijen Bolulu - Sizi ne mutlu eder?
Hakan Yağcıoğlu - Kartal'ın yapamadığını Karabük yaptı
Aytekin Akay - Başbakanın temiz futbolla imtihanı !
Fatih Kaya - Helal olsun!
Ali İncegül - Ne verdiniz ki?
Güney Mergen - Başka derdiniz mi yok?
Serdar Sevim - Şikenin seyir defteri..
Sedat Tahir - Transferin gözdeleri..
Berkay Aytekin - Terim soyunma odasında kazandı..
Hakan Coşkun - İnanın dediler, inandılar...
Şükrü Oytan - Es-Es esemedi..
Emre Karataş - Fener tuhaf, Aysal'ın açıklaması daha da tuhaf..
Nihat Evren Derman - Üst düzey performans!
Gökmen Örkmez - Adaylık rezaleti
Metin Kösedağ - Bu hakemler oldukça..
Murat Özgen - Fakr u zaruret!
Adnan Ercan - Arkayı dörtleyelim beyler
Önder Varol - Hoş geldin Osman Hocam !
Ahmet Us - İstifa etmesi gereken Ertuğrul Sağlam mı?
Serkan Özen - 1 gol değil masumiyeti getiren!
İbrahim Bulut - Transferi açacaktınız ne oldu?
Hüseyin Demir - K.çına değse gol atacak cinsten...
Serkan Tunç - Derin darbe..
Doğaç Çor - Escobar
Volkan Toslak - Deplasman fatihi!
Ahmet Öksüz - Biri çatışma mı dedi?
Hakan Dede - Kutsal İttifak'ın göbeğine!Voleybol
Hasan Uğur Epirden - Emniyet zafiyeti...
Enver Bağlarbaşı - Tuhaf şeyler oluyor
Mustafa Korhan Gün - 2+1 kararına katılmıyorum..Hentbol
Tayyar Sümen - Hep sizlerle oldum..Genel Spor Haberleri
Mert Genç - Dişi Timsahlar!Vücut Geliştirme
Erhan Delibaş - Bir akıl hocanız da mı yoktu?Formula 1
Volkan Başer - Şampiyonluk hatırası..
Berk Sarıoğlu - 200'üncü yarışını kazanan ilk pilot!Yazarlar Anasayfa














