Ajansspor

Giresunspor-Fenerbahçe maçında hakem skandalı! UEFA prosedürü uygulanmadı

Yazar: Hüseyin Özkök

Son Güncelleme /

Giresunspor-Fenerbahçe maçında Serdar Dursun'un sakatlandığı pozisyon hakem Zorbay Küçük ve kulübün UEFA prosedürünü bilmediğini gösterdi. Genelgeye göre, Serdar Dursun sakatlandığında oyun hemen durmalı, gerekirse VAR devreye girmeli ve doktor izni olmadan futbolcu sahaya girmemeliydi.

Giresunspor-Fenerbahçe maçında hakem skandalı! UEFA prosedürü uygulanmadı
Haberin Kaynağı:
Ajansspor
Google NewsAbone OlOkunma Süresi: 3 dk
WhatsApp'ta PaylaşFacebook'ta PaylaşX'ta Paylaş
😀-
😂-
😢-
😡-
😲-

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Futbolda oyunun doğası gereği bir karşılıklı mücadele sporu olduğu için sıklıkla sakatlıklar yaşandığı bir gerçektir. Genellikle bacak bölgesinde yaşanan sakatlıklar vücudun diğer bölgelerinde de görülür.

Ancak bunlar hayati tehlike içermez ve oyuncu oynayamayacak durumda ise oyundan çıkar, sakatlığın ciddiyeti daha sonra tespit edilir. Ancak iş kafa sakatlıklarına geldiğinde, işler tamamen değişir. Çünkü işin içinde beyin vardır ve beyin sarsıntıları ölümcül olma potansiyeline sahiptir.

Ama herkesin hafızasında mutlaka kafa sakatlığı veya beyin sarsıntısı geçirmesine karşın maça devam eden oyuncularla ilgili sahneler vardır. Bunlardan en akılda kalanı da bir Dünya Kupası finalinde yaşanmıştı.

Almanya ile Arjantin arasında oynanan 2014 Dünya Kupası finalinin 17. dakikasında Alman oyuncu Christoph Kramer, Arjantinli Ezegquiel Garay ile kafa kafaya çarpıştı. Çarpışma sonrası 13 dakika boyunca sahada hayalet gibi ne yaptığını bilemeden dolaşan Kramer, finalin hakemi Nicola Rizzoli’ye hangi maçta olduğunu sorunca, hakemin uyarısıyla oyundan çıkartıldı.

Daha sonra Alman takımının doktorları ciddi şekilde eleştiri aldılar. Futbolcu ise bugün hala finalde yaşadıklarını hatırlamıyor ve kafa sakatlıkları ile şaka olmayacağını anladığını söylüyor.

İşte Dünya Kupası Finali gibi dünyanın 1 numaralı maçında gerçekleşen bu olay, dikkatleri beyin sarsıntılarına çekmeye başladı. Futbol oyun kurallarını uygulama veya değiştirme yetkisine sahip tek kurum olan IFAB, bu konudaki çalışmalarına hız vererek, çeşitli araştırmalar ve testlerle bu konuda bir hayli yol aldı.

Yakın zamanda artık beyin sarsıntılarında takımlara normal oyuncu değişikliklerinin yanında, ekstra bir değişiklik hakkı tanınacak. Bunun yanında IFAB, sahada takım doktorlarından ayrı olarak, beyin konusunda uzman doktorların da saha kenarında bulunmaları için çalışmalar yapıyor.

UEFA da 1 Aralık 2021 günü Avrupa’daki 55 ülkenin tüm kulüplerine ve milli takımlara beyin sarsıntıları ile ilgili bir genelge göndererek, uygulanacak prosedürü bildirdi. Buna göre beyin sarsıntısı şüphesi doğuran pozisyonların sonrasında oyuncular, kendilerini iyi hissettiği söylemine bakılmaksızın sadece takım doktorunun onayı ile maça devam edebilecekler. Doktorun uygun görmemesi halinde zorunlu olarak oyundan çıkartılıp, hastaneye gönderilecekler.

Kafa sakatlıklarında hakem oyunu derhal durdurmak ve görevli doktoru sahaya çağırmak zorunda. Hakemin gerçekleşen pozisyonu kaçırması durumunda VAR’ın da yaptığı tespiti derhal hakeme bildirmesi gerekiyor.

UEFA’nın beyin sarsıntısı prosedürü şu talimatları içeriyor:

İşte dün tüm bu bilgilerin ışığında GZT Giresunspor ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Lig karşılaşmasında bir kafa topuna çıkan Giresunsporlu Zeki ile Fenerbahçeli Serdar Dursun kafa kafaya çarpıştı ve Zeki’nin kafası Serdar Dursun’un şakağına gelerek şakağında bir göçüğe neden oldu.

Çarpışmayı gördüğünü düşündüğüm hakem Zorbay Küçük'ün oyunu durdurup iki oyuncuya da müdahale edilmesini istemesi gerekiyordu. Ancak hakem tereddüde düşerek oyunu hemen durdurmadı.

Daha sonra Serdar’ın oyuna devam etme isteği de zaman kaybına yol açtı ve hemen müdahale edilip hastaneye götürülmesi gereken oyuncunun sağlığı ciddi şekilde riske edildi.

Fenerbahçe Kulübü'nden daha sonra yapılan açıklamada ise oyuncunun şakağında kırık olduğunu bildirilirken, işin ne derece ciddi olduğu da net olarak ortaya çıktı. Çünkü UEFA genelgesinde yazanlara uyulmamıştı.

Anlaşılan o ki kulüplerimiz ve hakemlerimiz henüz UEFA genelgesinin ciddiyetinin hala farkına varmamışlar ve kafa sakatlıklarında eski günlerdeki gibi davranışlar içindeler.

Uzun süreden beri bu konuda yazılar yazan biri olarak, bir kez daha uyarı yapmak görevim. Kafa sakatlıklarında şaka olmaz. Ne olursa olsun, bu durumu yaşayan oyunculara acil müdahale edilmeli ve UEFA prosedürü uygulanmalıdır.

Bu videoya da göz atabilirsin

Editör: Akın Ungan

Son Güncelleme /

Sizin için önerilen haberler yükleniyor...