ÖZEL - TFF, maç yayın ihalesinden o şartı kaldırdı!
Editör: Ali Bozkurt
Son Güncelleme /
TFF 20 Şubat’taki Süper Lig Yayın İhalesi’nin şartnamesine şaşırtıcı şekilde muhammen bedel koymadı. İhalede yıllık 250 milyon dolar gelir bekleniyor.

- Haberin Kaynağı:
- Ajansspor
Kenan Başaran - AJANSSPOR ÖZEL
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 20 Şubat 2022’de Süper Lig ve TFF 1. Lig maçlarının yayın ihalesine çıkacak. TFF, yayınlara talip olanlara 3 veya 5 sezonluk teklif verme hakkı sunuluyor. IMG firmasının danışmanlığında hazırlanan ihale şartnamesine maçların hem TV hem radyo hem de dijital hakları pazarlanıyor. Ayrıca yurt dışı pazarlaması da ayrı bir paket olarak kurgulandı.
14 Şubat Sevgililer Günü’ne kadar yayınlara dair teklifler sunulacak. İlk tekliflerin verilmesi ve açılması tarihi 14 Şubat saat 14.00 olarak belirlendi. Gerek görülmesi ve de istenmesi halinde sonraki teklif verme ve ihalenin sonuçlandırılması tarihi 21 Şubat ve saat 17.00 olacak.
Kamuoyuna daha önce ilk olarak Ajansspor tarafından duyurulduğu üzere, yayın ihalesi 4 ana paketten oluşuyor. Bu paketlerden Paket 1, A,B,C,D,E ve F olmak üzere 6 adet alt paketi barındırıyor. Firmalar Paket 1’in tamamına olduğu gibi bu paketin içindeki her bir alt pakete de ayrı teklif sunabilecek. Ancak Paket 1’in tamamını alan, bir nevi eskiden olduğu gibi en güçlü tek yayıncı olacak.

Evet, Paket 1 en kapsamlı seçenek. Bu paketin içinde yer alan A, B ve C paketleri, ayrı ayrı firmalar tarafından satın alınırsa maç yayınları da üç ayrı kanala yayılmış olacak. Peki bu paketlerin içinde ne var?

Hatfa sonuna denk gelen toplam 210 (2022-23 sezonu için bu rakam 238) Süper Lig maçının canlı yayını.
Hafta sonuna denk gelen en fazla 8 derbi maçı
Yine hafta sonuna denk gelecek toplam 60 (2022-23 sezonu için 68) Süper Lig maçının canlı yayın hakkı.
Hafta sonuna denk gelen en fazla 4 derbi maçı

Süper Lig’de oynanacak 36 maçın canlı yayını
Şartnamede TFF İhale Komisyonu’na geniş inisiyatif tanınıyor. Tekliflerine uygun bulunmaması halinde ihaleyi iptal edebilir. Bu şartnamedeki en dikkat çekici noktalardan biri muhammen bedel konulmaması. Türkiye’deki ihalelerde sıklıkla konulan muhammen bedel, bir nevi taban fiyat. Yani ihaleye girecek firmalar, muhammen bedelin altında teklif veremez. TFF ise bu kez geçmiş ihalelerdekinin aksine muhammen bedel koymadı şartnameye.

İhale komisyonu, edindiğimiz bilgilere göre yıllık 250 milyon dolarlık bir gelir hedefliyor. Bunu da muhammen bedel belirlemeden elde etmeyi istiyor. Muhammen bedel konulmamasında danışman IMG etkisi olduğu açık. Çünkü yurt dışındaki ihalelerde muhammen bedel uygulaması pek yok. TFF de bu kez ürünün ekonomik dinamiklerce bedellendirilmesini seçmiş oldu.
Habertürk Muhabiri Ayhan Şensoy’un haberine göre mevcut yayıncı kuruluş Digitürk’ün teklifinin 150 milyon dolar civarında olması bekleniyor. 5 yıl önce yıllık 500 milyon dolara imzalanan yayın ihalesi geliri yıllar içinde eridi. Önce 500 milyonun yarısı TL'ye çevrildi. 250 milyon dolarlık kısımdaysa kur sabitlendi. Yayıncı 3. ve 4. yıllarda da büyük indirimler aldı. Bu sezonsa tamamen TL'ye dönüldü ve yıllık 2 milyar 700 milyonda el sıkışıldı.
Bilirkişinin, bir malın satılabileceği alt sınırı için biçtiği tahmini fiyat veya orandır. Açıklanan muhammen bedel gerçekleştirilecek bir ihalenin piyasa değerini belirler. Söz konusu muhammen bedel, satılacak mal, ürün veya hizmetin en alt değerini ifade eder. Satışa konu olan şey, muhammen bedelin altında ihale edilemez.
