Hakemlerin sağlık raporlarında uzman hekim imzası yok

İsa Kethüda
13.11.2023 - 10:21 | Son Güncellenme: 13.11.2023 - 11:28

Ajansspor yazarlarından Hüseyin Özkök, Türkiye Futbol Federasyonu'nun FIFA'ya sahte sağlık raporu verildiği iddiaları ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Hakemlerin sağlık raporlarında uzman hekim imzası yok

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un kulübün 5 Kasım günü yapılan Yüksek Divan Kurulu toplantısında dile getirdiği iddialardan biri de FIFA kokardı takacak hakemlere sahte doktor raporu verildiğiydi. Bununla ilgili TFF Perşembe günü yayınladığı uzun cevap metninde bu konuya da bazı doktor raporlarını yayınlayarak cevap verdi. Verilen cevabın bir bölümü ise şu şekildeydi.

“Bu kota ilk defa Eylül ayında oluştuğu için ilgili 3 hakemden FIFA'ya sunulmak üzere yeniden bir sağlık raporu alınması talep edilmiştir. İlgili raporlar MHK'nın talebi üzerine alınarak ilgili birimlere ulaştırılmış olup, EK-4-A, EK-4-B ve EK-4-C'de sunulmaktadır. Sağlık raporlarının sahte olmadığı e-nabız görüntüleri ile sabit olup, alındıkları kurumlardan onaylı bir şekilde paylaşılmaktadır.” 

Raporlardaki çelişkiler

TFF’nin bu paylaşımının ardından Gazeteci Emrah Kayalıoğlu Golvarmi.com sitesinde yayınladığı yazı ve videoda doktor raporlarındaki bazı çelişkileri ortaya koydu. Ortada bir sahte rapor yoktu ama gariplikler ve çelişkiler vardı. Kayalıoğlu yazısında şu görüşlere yer verdi

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'ta Rıza Çalımbay ilk ayrılığı açıkladı: ''Çalışmayacağım''
Habere Git

“Bu iddialardan biri de üç hakemin (Hakan Ceylan, Alper Ulusoy, Koray Gençerler) sağlık raporları hakkında idi. TFF açıklamasında “Sağlık raporlarının sahte olmadığı e-nabız görüntüleri ile sabit olup, alındıkları kurumlardan onaylı bir şekilde paylaşılmaktadır” ifadesiyle raporların doğru olduğuna adeta kefil oldu.”

“Üç rapordan biri yayınlandı”

“Öncelikle şunun altını çizelim, söz konusu iddiada Eylül ayında FIFA/UEFA için alınan üç raporun sahte olduğu öne sürülmüşken TFF Eylül 2022'de sadece Alper Ulusoy'un aldığı raporu yayınladı.” 

“Golvarmı olarak yayınlanan bu rapordaki doktorların isimlerini, imzalarını ve branşlarını diğer raporlarla karşılaştırdık. Eylül 2022 tarihli raporun ilginç bir özelliği var. 6 doktorun da imza kutucuğunda “Y” yani “yerine” işareti var.

Eylül 2022'de raporun uzmanlık alanlarındaki doktorların isimleri şöyle:

  • Nöroloji: Göksu Gökçe
  • KBB (Kulak burun boğaz): İhsan Yörük
  • Dahiliye: Seçkin Şenışık
  • Göz: Soyadı Araç veya araç ile bitiyor
  • Hariciye ve Genel Cerrahi: Mehmet Erdem Engin
  • Başhekim: Özgür Çoğulu. 20 Eylül 2022 tarihli bu raporun protokol numarası 2010052126. 

Alper Ulusoy'un 20 Mayıs 2022'de, yani tam 4 ay önce yine Ege Üniversitesi'nden aldığı raporun protokol numarası da aynı: 2010052126. 12 Doktorunda Y harfiyle yerine imza atılmış.”

İlgini Çekebilir
TFF Etik Kurulu sordu, Ali Koç yanıtladı! İşte cevaplar
Habere Git

“Mayıs 2022'deki raporda da 6 doktor kutucuğunda da "Y", yani iki raporda "Sağlamdır" diyen 12 doktorun tamamında yerine imzalar var. Ayrıca Mayıs 2022'deki raporda nöroloji uzmanı olarak İhsan Yörük'ün (Eylül raporundaki KBB uzmanı), KBB uzmanı olarak Göksu Gökçe'nin (Eylül raporunda nöroloji uzmanı) kaşeleri bulunuyor. Doktor İhsan Yörük'ün kaşesi, 16 Mayıs 2022 tarihinde Hakan Ceylan'ın yine Ege Üniversitesi'nden aldığı raporda bu kez “göz uzmanı” olarak karşımıza çıkıyor.”

“İşte TFF'nin doğruluğuna emin olduğu raporlardan detaylar böyle.”

“TFF, KVK suçu işledi”

“Bu arada, TFF'nin yaptığı açıklamada kişisel verileri koruma kanununa aykırı davrandığını, internet sitesine koyduğu raporlarda Alper Ulusoy'un açık ev adresinin yayınlanmış olduğunu, Golvarmı'nın bu suça ortak olmamak için o raporun ilgili bölümünü flu hale getirerek yayınladığını belirtelim.”

Uzmanlar ne diyor?

Bu yazının ardından bu konu ile ilgili kendi araştırmalarımı yapmaya başladım. Hem talimatları inceleyip hem de raporların düzenlenme şekline dair bir doktorun görüşüne başvurdum.

Öncelikle TFF’nin hakem ve gözlemciler talimatında hakemlerin dahiliye, göz, psikiyatri veya nöroloji, hariciye ve KBB branşlarının uzmanlarının her birinden bir sağlık raporu almaları gerektiği karara bağlanmış. Bu raporun ise her yıl alınarak 1 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında TFF’ye sunulması yine talimatta belirtiliyor. Sadece aday hakemler tek hekimin imzaladığı sağlık raporu sunabiliyorlar. 

İlgini Çekebilir
"Tadic sanki halı sahada top oynuyor, Dzeko iyice düşüş içinde"
Habere Git

Bilgi aldığım doktora göre hastanelerde uygulanan prosedürde bir uzman doktor, bir başka branştaki uzman doktorun yerine sadece bazı idari konularda imza atabiliyor başka bir uzmanlık alanında görev yapan bir doktor yerine imza atılamıyor. Yani bir başka deyişle bir branş doktoru bir başka branş doktorunun yerine rapor veremiyor. Bu durum tabii ki hastanenin kendi idari sorunu. Ancak TFF tarafından yayınlanan talimatta yalnızca psikiyatri uzmanının olmadığı durumlarda bir nöroloji uzmanının imza atabileceği belirtiliyor. Yani talimata göre hakemlere verilen raporların altında kesinlikle bir uzman doktorun imzasının olması gerekiyor.

Talimatta belirtilen uzmanlıklar arasında Spor Hekimliği yok

TFF’nin cevap metninde paylaştığı ek olarak sunulan raporlardaysa imzaları Y harfiyle atan kişilerin spor hekimi olduğu dikkat çekiyor. Anlaşılan o ki verilen raporlar 5 uzman doktor yerine, üniversitenin Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı’nda görev yapan 5 spor hekimi tarafından verilmiş. Belgelerde görüleceği üzere göz için imza atan doktor da nöroloji için rapor veren doktor da aslında uzman spor hekimleri. İşin bir başka ilginç boyutu da bu beş branş için beş ayrı spor hekiminden imza alınmış olması. Yani hakemler beş uzman doktor dolaşmak yerine talimatta olmayan bir hekimliğin ana bilim dalına giderek orada beş değişik doktordan imza almışlar. 

Diğer yandan hakemlerin aynı protokol numarası ile değişik zamanlarda rapor almalarının hastanenin işleyişiyle ilgili olması mümkün. Yani hastanede aynı hastaya sürekli kullanacağı bir numara veriliyor olabilir. Sonuç olarak TFF şeffaflık yapayım derken bu yayınladığı raporlarda çelişkileri kendisi gözler önüne sermiş oldu. 

İlgini Çekebilir
TFF'den beklenen açıklama! İşte madde madde tüm eleştirilere yanıt
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler