beIN Trio Ekibi, Giresunspor-Fenerbahçe Maçında Yaşanan Pozisyonları Değerlendirdi

Orhan Gülek
08.05.2023 - 12:40 | Son Güncellenme: 08.05.2023 - 16:32

Yayıncı kuruluş beIN Trio ekibi, Süper Lig'in 33. haftasında oynanan Giresunspor-Fenerbahçe maçında yaşanan tartışmalı pozisyonları değerlendirdi. İşte detaylar

beIN Trio Ekibi, Giresunspor-Fenerbahçe Maçında Yaşanan Pozisyonları Değerlendirdi

AJANSSPOR - HABER

Fenerbahçe, Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda karşılaştığı Giresunspor ile 1-1 berabere kalarak şampiyonluk yarışında kritik bir puan kaybı yaşadı.

Heyecan dolu maçta Bahattin Şimşek düdük çalarken, Bahattin Şimşek'in yardımcılıklarını İlker Takpak ile Gökhan Bilir üstlendi. VAR'da Serkan Tokat, AVAR'da ise Cihan Aydın görev aldı.

Karşılaşma sonrası yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel değerlendirmelerde bulundu.

Giresunspor-Fenerbahçe maçında yaşananlar gündem oldu

Heyecan dolu geçen maçta Fenerbahçe'nin penaltı beklediği pozisyon, sarı-lacivertliler lehine verilen penaltı kararı ve Giresunspor'un attığı golde çizilmeyen ofsayt çizgisi gündem yarattı.

Fenerbahçe'nin penaltı isyanı

Maçta sarı lacivertliler 10. dakikada penaltı bekledi. Hakem Bahattin Şimşek, VAR'ın penaltı olmadığı yönündeki uyarısını işaret ederek devam dedi.  Bu kararı yorumlayan Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel, şu ifadeleri kullandı:

İlgini Çekebilir
Toroğlu: "Lale Orta, Bahattin Şimşek'i aradı mı?"
Habere Git

"Penaltı değil"

Deniz Çoban: Penaltı olmaza güzel bir örnek. Top yerden sekiyor, oyuncunun kolları doğal konumda ve vücuduna kapalı. Bu, sadece bir çarpma.

Bülent Yıldırım: Kol doğal konumdayken bir temas söz konusu. Devam kararı doğru. Herhangi bir şüphe yok. Hayrullah, elle oynamıyor.

Seçim Demirel: Evet. Kol doğal konumda, yerden seken bir top... Burada sanırım herkes zaten penaltı olmadığı konusunda hemfikirdir diye düşünüyorum ben de. Bence de penaltı yok.

Fenerbahçe'nin kazandığı penaltı doğru karar mı?

6. dakikada Diego Rossi'nin vuruşu öncesindeki pozisyona ilişkin yapılan VAR incelemesi sonucunda pozisyonu ekrandan izleyen maçın hakemi Bahattin Şimşek, Ramon Arias'ın elle oynadığına kanaat getirerek 19. dakikada penaltı kararı verdi. 

Şimşek'in bu kararını da değerlendiren Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel, şöyle konuştu:

Deniz Çoban: "Benim açımdan açık bir penaltı"

Bülent Yıldırım: Çok dar açıda bir oynama söz konusu olduğu için hakem bunu çözmekte zorlandı. Kendisi görse daha çok saygı duyardım. Top, uzak mesafeden geliyor. Ramon Arias, arkasındaki Samet ile ikili mücadele halinde ve onu çekerken koordinasyonsuz davranıyor. Kol riskli bir şekilde açılmış ve topu blokluyor. Bu kanıtı gören Video Hakem de doğru bir müdahale ile hakemi davet ediyor. Verilen penaltı doğru. Karta gerek yok.

Deniz Çoban: Yani bu pozisyon benim açımdan da şüpheye yer vermeyecek kadar açık bir penaltı. Yalnız oyuncu topu elle oynarken kolunun elle açılmasına sebep Fenerbahçeli oyuncunun rakibine faul yapması diye tartışılıyor da bu pozisyon. Onu da göstermemiz lazım diye düşünüyorum. Ben, Fenerbahçeli oyuncunun Giresunsporlu oyuncuya bir faul yapmadığını düşünüyorum. Yani öyle bir durum söz konusu değil. Benim açımdan açık bir penaltı. Doğru bir VAR müdahalesi.

İlgini Çekebilir
Fener'e Giresun'dan ağır darbe
Habere Git

Bülent Yıldırım: "Karta gerek olmaz"

Deniz Çoban: Şunu eleştirebilirim sadece. Madem öyle bir beklenti var. Video Yardımcı Hakem de bunu öngörüp... Çünkü sadece elle oynamayı gösteriyor. Bir başka açıdan da burada elle oynamayı sana gösteriyorum ama bir de böyle bir şey söz konusu diye gösterseydi hakemi daha rahatlatmış olurdu diye düşünüyorum. Bilmem yanılıyor muyum?

Bülent Yıldırım: Doğru. O kendisi ihlal olmadığını gördüğü için doğrudan ele odaklandı. Ancak bunu yapmayacaksınız. Her türlü kararı hakemin vermesi lazım. Samet'in Ramon Arias'ı bozmadığını, Ramon'un da Samet'i çektiğini ve elle oynamanın o kontrolsüz ortamda oluştuğunu göstereceksiniz. En azından faul şüphesi de kalmayacak. Daha doğru olurdu.

Deniz Çoban: Burada da umut vadeden bir ataktan falan söz etme şansımız yok. O yüzden kart göstermiyor. Göstermeyerek de doğru yapıyor.

Bülent Yıldırım: O da doğru. Göstermedi. Yan top, orta. Karta gerek olmaz.

Seçim Demirel: "VAR müdahalesi, penaltı kararı doğru"

Seçim Demirel: Hakem, kendisi görebilir miydi bu pozisyonu? Değerlendirebilir miydi?

Deniz Çoban: Zor. Ben zor diyorum. Kargaşanın içinde, karambol bir pozisyonda topun nereye geldiği de çok belli değil. Serkan Tokat'ı da tebrik etmek lazım. Böylesi stresin yüksek olduğu bir ortamda o masaya oturup bu kararı verebildiği için bu pozisyon özelinde tebrik ediyorum.

Seçim Demirel: El doğal konumda değil ve topa doğru gidiyor. Net bir elle oynama. Hakem görseydi tabii daha doğru bulurduk ama dediğiniz gibi karambolde görememesi normal. VAR müdahalesi, penaltı kararı doğru.

Fenerbahçe’nin Giresunspor maçında yediği golde ofsayt iddiası

Fenerbahçe'nin, deplasmanda Giresunspor ile 1-1 berabere kaldığı maçtan sonra ev sahibi ekibin attığı golle ilgili ofsayt tartışmaları yaşandı. Uzman yorumcular, Giresunspor'un attığı golde ofsayt olup olmadığı konusuna açıklık getirdi. Konuyla ilgili Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel şu ifadeleri kullandı:

Çoban: "Bu sezon damga vuran 3-4 hatadan biri olduğunu düşünüyorum"

Deniz Çoban: "Şimdi ben, bu pozisyon ile ilgili cümleleri seçerek konuşmaya çalışacağım. O yüzden de cümleleri seçmeye çalıştığım için belki tekrara da düşebilirim. Seyircilerimiz bağışlasınlar. Peşinden şu fikrimi söylemek istiyorum ki bu pozisyonda Video Hakem Odası'nda yapılan hatanın bu sezon damga vuran 3-4 hatadan biri olduğunu düşünüyorum. Ben o fikirdeyim. Neden? Bu sene başına kadar ofsayt ile ilgili şöyle bir yorum vardı; savunma oyuncusunun topa yaptığı hamle bilinçliyse bu bilinçli hamlenin neticesinde topa teması kaliteli de olsa, kalitesiz de olsa bu bir bilerek oynamaydı ve ofsayttan söz edilemezdi. Fakat bu sene başında bu kural revize edildi. Yeni bir yorum getirildi ve bu yorumda; savunma oyuncusunun topa doğru yapmış olduğu hamle bir atağı savuşturmak için yapılıyorsa, full body control yoksa yani vücuduna tam hakim değilse, topa da hakim değilse bunlar bilerek oynama olarak kabul edilmeyecek denildi. 

Şimdi bu pozisyona baktığımız zaman vurulduğu anda iki tane oyuncunun ofsayt olma ihtimali var. Yardımcıya daha yakın olan gözle de görüyoruz ki ofsayt değil herhalde. Ofsayt değil diyebiliyoruz ama yine de o da çizgiye muhtaç. Ama şu diğer iki oyuncu için... 9 ve 7 numaralı oyuncular için ofsayt değil deme şansımız yok."

"Buraya bir çizgi çizmeliydi"

Pozisyonda VAR'ın ofsayt çizgisini çizmesi gerektiğini ifade eden Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maçta 7 numaralı oyuncular ofsayt olabilirler. Şekil olarak. Hatta yardımcı hakemin önündeki oyuncu da yine çizgiye muhtaç. O da belki ofsayt çıkabilir. Çünkü bizim ofsayt değil dediğimiz pozisyonlar ayak farkıyla, omuz farkıyla ofsayt çıkabiliyor. Şimdi top, Szalai'nin çok üzerinde. Kontrolü pek mümkün olmayacak şekilde Szalai'nin olduğu tarafa doğru geliyor. Ve yardımcı hakemin önünden koşan oyuncu... Arkadan koşan 7 numaralı oyuncu, Szalai'ye doğru hareketleniyorlar. Top için mücadele... Szalai de bu topu savuşturmak istiyor.

Ve savuşturmaya çalışırken kaliteli olmayan bir vuruş yapıyor. Buna yeni değişen yoruma göre, kurala göre 'bilerek oynama' dememiz mümkün değil. Ve o top, ofsayt olma ihtimali olan 7 numaralı oyuncuya gidiyor. 7 numaralı oyuncunun etkisiyle de Giresunspor, golü kazanıyor. Burada Video Yardımcı Hakem'e düşen; bu bir bilerek oynama değil, bu bir sekme yorumu yapıp buraya bir çizgi çizmeliydi.

Şimdi aşağıda, 'Ofsayt var mı?' yazıyor. Ofsayt olup olmadığını bilmiyoruz ama 7 numaralı oyuncu, ofsayt çizgisi çizilse ve ofsayttaysa bu gol ofsayt diyoruz. Ama onu bilmiyoruz. Dünya üzerindeki kimse bilmiyor."

Bülent Yıldırım: "UEFA versiyonunda bu asla bilerek oynama değil"

Bülent Yıldırım: Deniz Çoban, çok doğru noktalardan çok doğru tespitler yaptı. Bir kere şunu söylemek lazım ki bu pozisyon, gözle süzülebilecek bir pozisyon değil. Video Hakem Odası'nda teknoloji ile oyuncuların karşılıklı olarak kale çizgisine en yakın uzuvlarının belirlenip ancak programın çizdiği çizgi sonucunda ofsayt mı değil mi diye karar verebileceğimiz bir pozisyon.

Ancak bu sene bu uygulamanın sakıncalı olduğunu paneldeki yetkililer anlattıktan sonra IFAB, bir açıklama gereği hissetti. Bunun üzerine FIFA ve UEFA'ya bir yazı yazdı. Onlar da yaz seminerinde bu konuyu özetleyen güzel bir sunum hazırladılar. Konsepti biraz daha daralttılar. Yani bilerek oynama konseptini biraz daha daralttılar. Çünkü defans oyuncularına 'adil oyun' anlamında haksızlık yapıldığı kanatine ulaşılmıştı eski versiyonuyla bilerek oynamanın... Yeni versiyonunda olay şu; bir oyuncunun bilerek oynamış sayılabilmesi için fiziksel olarak bütün aksiyona hakim olacak, full body control olacak, topla kendisi arasında bedenini ayarlayabilecek şekilde koordinasyonu için uygun zaman aralığı olacak, o topu görecek. Yani iyice daralıyor artık. Bu değerlendirme yapılırken de 'high ball' parantez içerisindeki referanslarda yüksek toplarda full body control olayı çok daha zordur, düşüktür, bilerek oynama imkanı azalmıştır, bu deflection diye belirtiliyorlar. O istisna maddelerinden bir tanesi bu. Bu olayda neyi görmekteyiz. Top havada, hem yardımcı hakemin önündeki oyuncu hem de 7 numaralı Giresunsporlu oyuncu Borja Sainz... Baskıyı yapınca... Şu anda baskıyı yaptı. Ofsayt mı değil mi bilmiyoruz. Attila Szalai, panikle o topu uzaklaştırmak için bir hamle yaptı. Bu yılki UEFA versiyonunda bu asla bilerek oynama değil. 

"Sessiz bir inceleme süreci var orada"

Deniz Çoban gibi Bülent Yıldırım da ofsayt çizgisinin çizilmemesini eleştirere, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğer burada Borja Sainz ofsaytsa ki bilmiyoruz... Eğer ofsaytsa... Ne zaman ofsayt gerçekleşiyor? Onu da izleyenlere gösterelim. Geldi, geldi, geldi, geldi... Top için şu anda mücadeleye girdi ve topa da temas etti. Eğer ofsaytsa ofsayt sayılması gerekecek. Çünkü bilerek oynama şartları burada geçerli değil.

Şimdi bizim bunu bilmeye hakkımız varken, izleyenlerin bilmeye hakkı varken... Video Hakem Odası'nda muhtemelen kural bilgisi eksikliğinden ya da yorum eksikliğinden bilemiyorum... Attila Szalai'nin topa temasını gördükleri anda pozisyonun ofsayt ihtimalinin ortadan kalktığını düşündüler kuvvetle muhtemel. Arada bir diyalog da geçmediğini gördük. Sessiz bir inceleme süreci var orada. Yanlış bir yorum oldu."

"Kimin hakkına gireyim?"

Pozisyonun 3 boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Günün sonunda ne oldu? Kimsenin günahını almak istemiyorum. Borja Sainz; ofsayt mı, değil mi ben bilmiyorum ama bunu bilmeye bizim hakkımız vardı. Burada çizgi çizilmeliydi. Çizgi çizilse zaten bizim yönetmenimiz bunu yayına verir. Çünkü o çizildiği zaman ekranda durur ve bizim yönetmenimiz de onu maça aktarır. Çizilmediği için yayıncı kuruluş olarak biz de bilmiyoruz ofsayt mı, değil mi. Buradan şimdi ben gözümle nasıl, kimin hakkına gireyim? Samuel; bozuyor mu, bozmuyor mu? En geride başka oyuncu var mı? Borja'nın önünde mi? Göremiyorum. 3 boyutlu değerlendirilmesi gereken bir pozisyon." dedi.

Seçim Demirel: "Çıplak gözle ben de aynı fikirdeyim"

Deniz Çoban: "Şöyle baktığım zaman ekranda bize yakın olan 3 oyuncuya göre ofsayt olduğunu düşünüyorum ben 7 numaralı oyuncunun."

Seçim Demirel: "Çıplak gözle ben de aynı fikirdeyim."

Deniz Çoban: "Çıplak gözle 3 oyuncuya göre ofsayt ama yardımcının önündeki oyuncuya göre pozisyonunu ancak çizgiyle ayırt edebiliriz."

Seçim Demirel: "Kurallı, açık bir şekilde zaten yeterince söylediniz. Ben de üzerine çok da uzatarak konuşmak istemiyorum. Sonuç olarak bilerek oynama kriterlerine uygun bir pozisyon değil bu. Hiçbir şekilde bilerek oynama yok burada. Eğer ofsayt pozisyonunda bir oyuncu varsa bu pozisyonun ofsayt ile değerlendirilip bu golün iptali gerekiyordu. VAR çizgisinin çizilmemesi ciddi anlamda bir hata oldu. Çünkü bu maç, sonuçta ligin kaderini etkileyecek maçlardan bir tanesi. Ciddi anlamda bence sorun yaratacak diye düşünüyorum."

Ferdi'ye yapılan faul, sarı kart mı?

Öte yandan maçın 26. dakikasında Ferdi'ye yaptığı faulün ardından Kadir Seven sarı kart gördü. Bu kararı da değerlendiren ünlü yorumcuları, şöyle konuştu:

Bülent Yıldırım: Bu da yanlış oldu. Kontratakta evet... Hakem hızlı geldi. Kadir Seven, doğru zamanlamayla Ferdi'nin altından ayağını uzatıp onu perdelemeden topa vurdu. Futbol böyle oynanır. Ferdi de o boşlukta rakibine takılıp düştü. Yanlış bir gözlem sonucu yanlış bir sarı kart gösterdi. Göstermesi gerekenlere göstermeyip buna sarı kart gösterdiği için sahada oynayanlar açısından kötü ve tutarsız bir izlenim verdi.

Deniz Çoban: Hakem, bu pozisyon ceza sahası içinde olsa ve buna penaltı verse %100 buna VAR karışır iptal eder. O kadar açık, bariz, net şekilde faul olmayan bir pozisyon. Faul olmayan pozisyona da sarı kart doğru demem mümkün değil. Yani faul yok.

Seçim Demirel: Topla oynuyor oyuncu çok açık bir şekilde. Fenerbahçeli oyuncu takılarak düşüyor. Yanlış bir değerlendirmede bulunmuş hakem.

Senin için hazırladığımız haberler