Cumhuriyetin 100 yılında basketbola Türk damgası

Burak Alaca
28.10.2023 - 16:29 | Son Güncellenme: 28.10.2023 - 21:28

Cumhuriyetin 100 yılında basketbolda birçok kulübümüz ve sporcumuz tarihi başarılara imza atarak ülkemizi gururlandırdı. İşte başarılarımızdan öne çıkanlar...

Cumhuriyetin 100 yılında basketbola Türk damgası

AJANSSPOR-HABER

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti ilan etmesinin ardından geçen 100 yılda ülkemizi en çok gururlandıran spor branşlarından biri de basketbol oldu. İşte hem kulüp hem oyuncu bazında imza attığımız onlarca başarılardan bazıları...

Erkek basketbolunda Avrupa'nın zirvesine Türk takımları ambargo koydu

Avrupa basketbolunun zirvesi Türk Hava Yolları EuroLeague'de özellikle son 10 yılda zirvenin en büyük adayları Türk takımları oldu. Temsilcilerimiz Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes'in 2015-2022 arası abone olduğu Final Four organizasyonundan 3 kez kupayı ülkemize getirdik. Fenerbahçe üst üste 3 kez finale kalırken 2017'de kupayı kazandı. Anadolu Efes ise 2021 ve 2022'de üst üste iki kez mutlu sona ulaştı.

Kadın basketbolunda bir numarayı Türkler belirledi

EuroLeague Kadınlar organizasyonunda ise bu yıl Çekya'da oynanan final mücadelesinde Fenerbahçe Alagöz Holding ve Çukurova Basketbol Kulübü karşı karşıya geldi. Her halükarda 2.kez ülkemize gelecek olan kupa Sarı-Lacvertliler'in galibiyeti ile İstanbul'a geldi. Bundan tam 9 yıl önce ise finalde yine iki temsilcimizin karşılaştığı maçta Fenerbahçe'yi mağlup eden Galatasaray kupanın sahibi olmuştu.

Avrupa'nın iki numaralı kupasında Türk takımları daimi aday

EuroLeague'in alt organizasyonu olan EuroCup'ta ise Türk takımları yine rekabetten uzak kalmadı. 2016'da Galatasaray, 2018'de Darüşşafaka'nın kazandığı kupada son iki yılda Bursaspor Info Yatırım ve Türk Telekom'da finale kadar tırmanıp kupanın kulbundan yakaladılar. FIBA'nın kadınlar için düzenlediği EuroCup organizasyonunda ise Galatasaray 2009 ve 2018'de şampiyonluğa ulaştı.

FIBA'da 5 final 2 kupa

FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde 2016'da Banvit, 2020'de ise Pınar Karşıyaka finale kalsa da organizasyonun bir numaralı kupasını henüz ülkemize getiremedik. FIBA Europe Cup'ta ise Pınar Karşıyaka ve Trabzonspor finale kalırken Beşiktaş 2012'de, Bahçeşehir Koleji de 2022'de kupada zafere uzandı.

Avrupa'da ilk kupa Efes'ten geldi! Unutulmaz Koraç zaferi...

Kulüpler bazında Türk temsilcileri arasında Avrupa'da ilk kupa kazanan temsilcimiz Anadolu Efes, o zamanki adıyla Efes Pilsen oldu. 1996'da Aydın Örs yönetimindeki kadrosunda; Conrad McRae, Petar Naumoski, Ufuk Sarıca, Mirsad Türkcan gibi birçok yıldız barındıran temsilcimiz Koraç Kupası finalinde İtalyan ekibi Milano'^yu mağlup edip ülkemize Avrupa'daki ilk büyük gururu yaşattı.

Milli takımın meşhur "79" kuşağından iki madalya

12 Dev Adam ise en parlak dönemini; İbrahim Kutluay, Hidayet Türkoğlu, Mirsad Türkcan, Mehemt Okur, Hüseyin Beşok, Kerem Tuçeri gibi yıldızları içerisinde bulunduran kuşak ile yaşadı. Bu kuşaktan isimlerin kadrolarda kilit rol oynadığı 2001 Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya Kupası'nda gümüş madalya kazanan millilerimiz bu branşta tarihimizin en büyük başarılarını elde etti.

Senin için hazırladığımız haberler