Real Madrid-Anadolu Efes: 57-58 (Maç Sonucu-Özet)

İsa Kethüda
21.05.2022 - 20:42 | Son Güncellenme: 21.05.2022 - 23:42

2021-22 sezonu Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonu final maçında Anadolu Efes, Real Madrid'i mağlup etti ve şampiyonluğa ulaştı. İşte detaylar.

Real Madrid-Anadolu Efes: 57-58 (Maç Sonucu-Özet)

AJANSSPOR-HABER

2021-2022 sezonu Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonunun şampiyonluk maçında kupanın son sahibi Anadolu Efes, İspanya ekibi Real Madrid'i 58-57 mağlup etti ve üst üste ikinci kez şampiyon oldu.

MVP, Real'i yıktı

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen organizasyondaki final mücadelesinde Anadolu Efes'in yıldızı Vasilije Micic, maçın en skorer oyuncusu oldu. Sırp oyuncu karşılaşmayı 23 ile tamamladı. Micic'in ardından en çok katkı veren bir başka oyuncu ise Tibor Pleiss oldu. Alman oyuncu 19 sayı ve 7 ribaund kaydetti. Shane Larkin 10, Bryant Dunston 2, Chris Singleton 4 sayı ile oynadı.

Walter Tavares double-double yaptı

Real Madrid'de ise en skorer oyuncu Walter Tavares oldu. Başarılı oyuncu maçı 14 sayı ve 11 ribaund ile double-double yaparak tamamladı. Anthony Randolph 6, Adam Hanga 5, Jeffery Taylor 3, Vicent Peirier 4, Alberto Abalde 2, Rudy Fernandez 2 ve Faien Casuer 2 sayı ile oynadı. 

Periyot sonuçları

  • 1. periyor: 15-14
  • 2. periyot: 34-29
  • 3. periyot : 42-41
  • Maç sonucu: 57-58

Anadolu Efes ile Real Madrid 40 kez karşılaştı

Avrupa basketbolunun en büyüğü olmak için mücadele edecek Anadolu Efes ile Real Madrid, THY Avrupa Ligi'nde 40. kez birbirlerine rakip oldu.


İki takım arasında organizasyonda 2000 yılından itibaren oynanan 40 maçın 14'ünü Anadolu Efes, 26'sını ise Real Madrid kazandı.


Anadolu Efes, bu sezon Real Madrid'i İstanbul'da 93-90 mağlup etti. İspanya'da oynanan mücadeleden ise eflatun-beyazlı ekip 82-69 galip ayrıldı.

26 yıl sonra üçüncü Avrupa kupasını kazandı

Üst üste 2 kez Avrupa şampiyonu olan Anadolu Efes, Avrupa kupalarında 26 yıl sonra üçüncü şampiyonluğunu elde etti.

Lacivert-beyazlı takım, 1996 yılında Türk basketbol tarihinin ilk Avrupa kupasını elde etmişti. Başantrenör Aydın Örs yönetimindeki Anadolu Efes, 1996'da Avrupa Radivoj Koraç Kupası'nı kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştı.

Ergin Ataman'ın başantrenörlüğünü yaptığı lacivert-beyazlılar, geçen sezon 25 yıl sonra Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en büyük kupasını kazanarak adını tarihe yazdırmıştı. Ataman önderliğinde Anadolu Efes 26 yıl sonra üçüncü Avrupa kupasını da kazanmayı başardı.

Anadolu Efes, Fenerbahçe'nin ardından Avrupa Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan ikinci Türk takımı olmuştu. Sarı-lacivertli takım, 2017'de kupayı müzesine götürmüştü.

Ergin Ataman'ın, kupa koleksiyonu

Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, THY Avrupa Ligi'ni 2. kez kazandı.

Avrupa'da 5. şampiyonluğunu yaşayan Ataman, İtalya'nın Montepaschi Siena takımıyla 2002'de FIBA Saporta Kupası, Beşiktaş ile 2012'de FIBA EuroChallenge Kupası ve Galatasaray ile 2016'da ULEB Avrupa Kupası'nı elde etmişti.

Türk basketbolunun Avrupa'da 12. kupası

Eurolague'de üst üste 2 kez şampiyonluğa ulaşan Anadolu Efes, basketbolda Türkiye'ye 12. Avrupa kupasını kazandırdı.

Lacivert-beyazlı takım, Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki bir numaralı kupasını kazanarak Türk basketbol tarihinin en büyük başarılarından birine imza attı.

Türkiye ilk Avrupa Ligi zaferini 2017'de Fenerbahçe'yle yaşadı. Türkiye'ye daha önce Anadolu Efes 1996'da Koraç Kupası'nı, Beşiktaş 2012'de FIBA Eurochallenge Kupası'nı getirdi.

Galatasaray 2016'da, Darüşşafaka ise 2018'de ULEB Avrupa Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı. Bu sezon ise Bahçeşehir Koleji FIBA Europe Cup'ta şampiyon oldu.


Kadın basketbolunda Galatasaray 2009 ve 2018'de FIBA Avrupa Kupası'nı, 2014'te ise FIBA Avrupa Ligi Kupası'nı elde etti. Yakın Doğu Üniversitesi ise 2018'de FIBA Avrupa Kupası'nı müzesine götürdü.

Tibor Pleiss: Duygularla doluyum

Tibor Pleiss: "Çocukken Final-Four. oynayan takımlar bakıyordum. Şimdi üst üste kazandık. Duygularla doluyum. Çok iyi oynadım, çok iyi oynadım. Bu takım şampiyonluk için çok çalıştı. İniş-çıkışlar yakaladık. Bir kez daha şampiyonluk yaşadık. Burada kaç kişi olduğunu yeni anlıyorum. Şimdi keyfini çıkaracağım. Bilmiyorum. Yapabildiğim şeyleri yapmaya odaklanıyorum. Takımıma yardımcı olmaya çalışıyorum."
 

"İşte Türk adamları böyle yapar!"

Ergin Ataman: "Bu takımla gurur duyuyorum. Bu takım Türkiye'de canını, kanını, yüreğini ay-yıldızımız için feda eden tüm Türk halkına armağan olsun bu şampiyonluk. En büyük. Biz şampiyon olacağız dedik ve olduk. Tarih yazdık." ifadelerini kullandı. Ataman sonda ingilizce olarak ulusal yayına "İşte Türk adamları böyle yapar!" dedi.

Micic: Dürüst olmak gerekirse kelimelerim bitti

Vasilije Micic: "Öncelikle buraya gelen herkese çok teşekkürler. Bu Final-Four'a katılan herkese teşekkürler. Dürüst olmak gerekirse kelimelerim bitti. 4 sene önce burada oynamıştım ve üçüncü olmuştum 2018 yılında. Bugün şampiyonluğu kazandık, takım arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Real Madrid'i bu inanılmaz mücadelesi için tebrik etmek istiyorum. İnanılmaz hissediyorum. 5 dakika öncesinden farklı değilim. Sonuna kadar bu bende kalacak, kalbimde kalacak. Basketbol oynadığımda ve bıraktığımda.  Dinlenmeye ihtiyacım var. Daha önce hiç kutlamamış gibi kutlayacağız. Bu gece çok sıcak olacak."
 
 

 Pablo Laso: Efes'i tebrik ediyorum

Real Madrid Başantrenörü Pablo Laso: "Oynadığımız oyundan mutluyum. Efes'i tebrik ediyorum. Harika bir maçtı. Herkes her top için savaştı. Biz bazı boş şutları kaçırdık. Maçın sonunda da o basketleri kaçırdık. Yani son bölümde faul yapalım mı yapmayalım diye konuştuk. Ribaundu almamız lazım. Net bir şut bulamadık, ribaund alamadık. Efes'i tebrik ediyorum."
 

Maçın oyuncusu Tibor

Real Madrid-Anadolu Efes maçının oyuncusu Tibor Pleiss seçildi. Alman yıldız son periyotta attığı basket ve aldığı ribaundlarla şampiyonluğua büyük katkıda bulundu.


Final-Four'un en değerli oyuncusu Micic

Final Four'un en değerli oyuncusu ise Sırp yıldız Vasilije Micic seçildi. Ödülü Vasilis Spanoulis'in elinden aldı. 

Kaptan Doğuş'tan Dunston'a büyük jest

Sakat olan ve maç kadrosunda yer almayan kaptan Doğuş Balbay'dan Bryant Dunston'a büyük jest. Tecrübeli oyuncu şampiyonluk kupasını Bryant Dunston'ın kaldırmasını istedi ve kupa ABD'li oyuncunun ellerinde havaya kalktı.

Üst üste iki şampiyonluk yaşayan 10. takım oldu

Anadolu Efes, Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki bir numaralı organizasyonunda üst üste iki kez şampiyonluğa ulaşan 10. takım olmayı başardı.

1958'den bu yana düzenlenen "Kupa 1"de Anadolu Efes'in yanı sıra ASK Riga, Real Madrid, Varese, Cantu, Cibona Zagreb, Milano, Jugoplastika, Maccabi Tel Aviv ve Olympiakos art arda 2 şampiyonluk elde etti.

Ataman, önemli başantrenörlerle aynı unvanı paylaştı

Ergin Ataman, Avrupa Ligi'nde üst üste 2 kez şampiyonluğa ulaşan 8. başantrenör oldu.

Bu organizasyonda Aleksander Gomelskiy (ASK Riga 1958, 1959, 1960), Pedro Ferrandiz (Real Madrid 1967, 1968), Aleksandar Nikolic (Varese 1972, 1973), Sandro Gamba (Varese 1975, 1976), Bozidar Maljkovic (Split 1989, 1990), Zeljko Obradovic (Joventut 1994, Real Madrid 1995) ve Pini Gershon (Maccabi Tel Aviv 2004, 2005) art arda şampiyonluklar yaşamıştı.

 

Finali Hidayet Türkoğlu da izledi

Real Madrid-Anadolu Efes maçını, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu da takip etti.

Stark Arena'da yerini alan Türkoğlu, müsabakayı TBF Başkan Vekili Ömer Onan ile izledi.

 

Real Madrid, ikincilikle yetindi

THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'inin şampiyonluk maçında Anadolu Efes'e mağlup olan Real Madrid, ikinci oldu.

İspanya ekibi, Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki bir numaralı turnuvasını 9. kez ikinci tamamladı.

Eflatun-beyazlı takım, organizasyonda 10 kezle en fazla şampiyonluk yaşayan takım konumunda bulunuyor.

Ayrıca, Anadolu Efes, Euroleague tarihinde hem Barcelona (2021) hem de Real Madrid'i (2022) final maçında mağlup eden olan ikinci takım oldu (diğeri Olympiakos). 

Onlara bir savunma yapma şansı vermedim 

Ergin Ataman: Valla taraftar maçtan sonra üç üç diye bağırdı. Üçüncüyü istiyorlar seneye. 3 tane kaldı seneye. İkinci yarı çok iyi geldik ve onlar yoruldular. Son pozisyonda belki molayı kullanabilirdim ama Onlara bir savunma yapma strateji şansı vermedim. Çünkü son toplarda biz istediğimizi hep yapıyorduk. Micic'le ve Larkin'le, ikili oyunlar. Aynen, Olympiakos maçında olduğu gibi aynı taktikle hücum ediyorduk, onun içinde kullanmadım molayı. 

Seyirci çocukların üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu

Artık bu saatten sonra söylenecek bir şey yok. Bu akşam iyi oynayamadık. Hücumda çok kaçırdık. Normal oyunumuzun çok dışında oynadık. Aşırı bir baskı ve stres vardı. Ama sonuçta maçın ikinci yarısında çok iyi savunma yaptık ve Avrupa basketbol tarihine geçtik.Ne kadar tecrübeniz olursa olsun, ne kadar bu bizim 3. finalimiz olursa olsun bu baskı bu ortam, seyirci çocukların üzerinde ciddi bir baskı oluşturmuş. İlk yarıda bir türlü pozisyonları değerlendiremedik. Çok boş atış kaçırdık. Ne zaman ki akışkan bir tempoya geçtik işi kurtarmış olduk."

Mola kullanmama büyük bir özgüven

Elijah Bryant: "60 sayının altında kalabileceğini çok kişi herhalde beklemezdi bunu. Savunma her zaman şampiyonluğu getirebilir. Bugün de bunu gerçekleştirdik. Evet NBA'de oynamak kolay değil tabii, bu seviye biraz daha farklı bir seviye. Bu gerçekten büyük bir tecrübe (Mola kullanmama), büyük bir özgüven, bize sürekli kenardan özgüven verdi."
 

Topa elimi soktum üçlük olduğunu bilmiyordum

Bryant Dunston: "Hiç kolay değildi, hiç kolay değildi. Son birkaç gündür uzun bir yolculuk, çok uzun bir sezondu. Bir yandan inişli çıkışı bir sezon ama sonunda kazanan biz olduk. Açıkçası bilmiyorum yani. Bir anda takımın buna ihtiyacı vardı ve topa elimi soktum. Bunun üçlük olduğunu bilmiyordum bu arada. Sadece el gösterdiğimi söyleyebilirim. Evet tabii ki iki takımda aslında bir yandan çok şut kaçırdı."
 

Fiziksel ve sert bir maç oldu

Adrien Moerman: "Teşekkür ediyorum. Çok duygu yüklü bir 2 maç yaşadık aslında. Sezon çok uzun geçti, üst üste 2 şampiyonluk tabii ki kolay değil. Tekrar bir şampiyonluğa hazırlanmak kolay değildi çünkü şampiyon olmak bir takım için. Bu maç çok fiziksel ve sert bir maç oldu. Ve sonuçta kazandık.Mola kullanmadık çünkü iyi oynuyorduk, fiziksel anlamda evet zor şutlar soktular iyi savunmamıza karşı ve bir şekilde maç kendi akışında ilerledi. Tabii ki çok zor bir maçtı. Çok küçük detaylar belirleyici oldu.

Micic çok hak etti MVP olmayı bence

Açıkçası Tavares orayı domine eden bir oyuncu, bunu kabul etmek lazım. Ona karşı oynamak hiç kolay değil. Biraz daha sert oynamamız lazımdı, güçlü kalmamız lazım. Biraz da yorgunlukla beraber bunun sonu iyi geldi. Bu akşam göreceğiz bunu. Ben bir kere gurur duyuyorum. Türkiye için bunun ne kadar önemli olduğunu biliyorum Avrupa'da şampiyon olmak. Türk basketbolu şu anda Avrupa'yı domine ediyor. Micic çok hak etti MVP olmayı bence, kesinlikle hak etti. Takımı ayakta tuttuğunu düşünüyorum. Çok iyi iş çıkardı ve onun adına çok mutluyum."

Anadolu Efes bizi gururlandırdı

TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu: Anadolu Efes'i tebrik ediyorum. Gerçekten inanılmaz bir maçtı. Yarı finalde bu maçta öyleydi. Tebrik ediyoruz. Gerçekten, sadece biz değil ülkemizde Anadolu Efes'le gurur duyuyordur. Üst üste 2 sene Avrupa'nın en büyük kupasını ülkemize getirmeleri bizi gururlandırıyor. Bütün emeği geçenleri kutlamak gerekiyor. Tuncay Bey'i, Alper Bey'i, Ergin hocaya ve bütün sporcuları kutlamak gerekiyor. Çok iyi kadro kurdular ve son 2-3 senedir çok iyi oynuyorlar. Sonuçta da Avrupa'nın en büyük kupasını ülkemize getirdiler. Hepsini gönülden kutluyoruz.

Ne kadar teşekkür etsek azdır

Son 6 yıla baktığınız zaman Fenerbahçe'nin başlatmış olduğu, daha sonra Anadolu Efes'in Euroleague anlamında yapmış olduğu yatırımlar ve yapmış olduğu geri dönüşler gerçekten çok takdire şayan. 6 seneye baktığınız zaman Türk basketbolunun elde ettiği başarılar bizleri gururlandırıyor. Hem erkek hem kadınlarımız yaptıkları başarılar, kurmuş oldukları kaliteli kadrolar sonunda böyle geri dönüşlerin olması biz federasyon olarak her zaman bu süreçlerde onlarla yan yana omuz omuza olduğumuz desteklediğimizi ifade ediyoruz. Hepsine ne kadar teşekkür etsek azdır."

Türk halkına hediye ediyoruz bu kupayı

Anadolu Efes Genel Direktörü Alper Yılmaz: Ülkemize, kulübümüze, basketbolseverlere hayırlı olsun. Gerçekten çok zorlandığımız bir kupayı, en azından seyircimizin önünde oynayarak kazandık. Burada gelip bizi destekleyen taraftarımıza, televizyon başında bizi izleyenleri, izleyemeyenleri sadece dualarını eden tüm Türk halkına hediye ediyoruz bu kupayı. 

Real Madrid sezonun en iyi kadrosuydu

Arka arkaya kazanmak bu kupayı bizim için çok önemliydi. Çok çekişmeli geçen bir maçı kazandık. Real Madrid'i de tebrik ediyorum. Gerçekten çok mücadele ettiler. Bence sezonun en iyi kadrosuna da onlar sahiptiler. Ama biz hem tecrübemizle hem de buranın vermiş olduğu enerjiyle maçın sonunda galip gelebildik."

Savunmalar şampiyonluk kazanır

Shane Larkin: "Kesinlikle daha iyi hissediyorum ilkine oranla çünkü bu artık tarih. Geçen sene harikaydı ama taraftar yoktu. Boş salondu, enerjimiz yoktu, aynı atmosfer yoktu. Şimdi bunu bir arada yaptık. İnanılmaz hissediyorum. Takımımla çok gurur duyuyorum.Bu maçın 60 sayı altında biteceğine kesinlikle inanmazdım. Anadolu Efes finalde 58 sayı attıysa kazanır mı diye düşünüyoruz. Hayır kazanmazdı. Onlar harika bir hücum takımı. Hücumda zorluk yaşayabilirsiniz. Savunmalar şampiyonluk kazanır, ve biz de bugün karakterimizi gösterdik. Ufak-tefek şeyleri iyi yaptık ve kazandık.

Umarım Türkiye ile aynısını yapabilirim

Bu büyüktü, ribaund almamız gerekiyordu. Sadece uzunlar alamazdı, savaşmamız lazımdı, büyük oyuncuları vardı, pota altına çok top indiriyorlar. Bütün maç boyunca savaştık biz. Ve üst üste şampiyonluk kazandık.Hoca bize güvendi ve mola almadı. Gereken her şeyi yaptık. Bı tip maçlarda kontrolü elimize almamızız sağladı ve bu sayede kazandık. Ergin Ataman'a kredi veriyorum, bize çok güveniyor, biz hepimiz birbirimize çok güveniyoruz ve bu kulüp için tarih yazdık.Benim için Türk milli takımında oynamak harika bir duygu. Umarım bunu yapabilirim, Türkiye ile aynısını yapabilirim. Daha iyi işler yapabiliriz." 

Biz birbirimize çok inanıyoruz

James Anderson: "Bugün savaştık, vazgeçmedik. Çok yakın geçti maç ama bir şekilde savaşmayı sürdürdük ve kazanmayı başardık. Biz birbirimize çok inanıyor ve güveniyoruz. Bir şekilde kazanmanın yolunu buluyoruz.Üst üste 3. kez şampiyonluk maçına çıkıyoruz. Çok iniş-çıkış yaşadık ama biz hiçbir zaman birbirimize inanmaktan vazgeçmedik."

Micic bizim liderimiz

Chris Singleton: "Her şampiyonluk iyidir. Aile, arkadaşlar onların önünde kazanmak inanılmazdı. Ben maça gelirken kilit nokta 3 sayı çizgisi gerisini korumaktı. Ama ben 2 takımın da bu kadar kötü şut atacağını bilmiyordum. Çok çirkin bir maç oldu ama yine de savaştık.Micic MVP oldu bir kez daha. Micic ve Tibor harika basketler attılar. Micic bizim liderimiz. Biz de onlara elimizden geldiğince yardım etmeye çalıştık.Biraz tempoyu artırdık bence, onları durdurmaya başladık."

Belgrad'da en güzel gün

Vasilije Micic: "Bu çok kesin, bu güzel tebrikler ve sözler için teşekkür ederim. Daha akıllıca ne söyleyebilirim, çok mutluyum. Umarım ailemi ve arkadaşlarımı gururlandırmışımdır. Türk basketbolu ve Efes için tarih yazdık. Bireysel ödüllerin bir önemi yok, takım ödülleri sonsuza kadar kalır. Parti yapmayı çok özledim, çünkü ufak sakatlıklar yaşadım. Şimdi kutlamak için bir nedenim vardı. Bugün cumartesi ve kutlamak için Belgrad'da en güzel gün. Bence bugün iyi iş yapacağız.

Ergin Ataman'ın çok özel bir tarzı var

Şeyin üstüme fırladığında maçın 58-57 olduğunu fark ettim. Bu size garip gelebilir ama laf olsun diye söylemiyorum ama ben skoru hiç izlemem, bakmam. En son üstüme atladığında baktım skora. Maçın sonunda tabelayı görünce çirkin bir maç oldu dedim herhalde. Herkes şampiyonluğa ulaşmak için çok savaştı.Ataman her zaman Ataman işte. Onun çok özel bir tarzı var. İkinci yarı mola kullanmak zorunda kalmadığı için mutluyum. Bu sayede kazandık. "

80-90 sayı atardık şimdi 58 sayı attık

Tibor Pleiss: "Daha iyi diyemem umarım iyi hissediyorum çünkü tarihe geçtik. Herkes bunu yapamıyor. Geçen sene çünkü doğduğum şehirde kazandım, benim için en özeli oydu. Ama şimdi ikincisini de cebe attık. Kelimem yok. Bugün bana birkaç içki ısmarlamalı. Çok önemli basket attı Micic, ben de yardımcı olaya çalıştım. Bugün biz çok mücadele ettik, hepimiz ve herkes için çok mutluyum. Biz 80-90 sayılar atıyoruz normalde. Şimdi 58 sayı attık. 

Omuzlarımdan büyük bir yük kalktı

Çok şut kaçırdık, onlar da kaçırdı biz de. Esniyorum, sesim yok, çok yorgunum, çok duygusal hissediyorum, mutluluktan yorgunum. Omuzlarımdan büyük bir yük kalktı. Kaç dakika oynadığımı bilmiyorum. Enerjimin her dakikasını sahaya koydum. Şimdi dinlenebilirim. Bunu kimse bilemez. Üst üste 2 şampiyonluk kazandık."

Kutsanmış hissediyorum

Rodrigue Beaubois: "Bana da öyle dediler. Eğer doğruysa çok teşekkür ediyorum, çok kutsanmış hissediyorum. Bunun hayalini bile kuramazdım. Tanrım çok çok teşekkür ederim.İlk şampiyonluk her zaman özeldir ama ikinciyi kazanmak yani anlatamam. Tahmin edebiliyorsunuzdur. Biz 4 sene önce bir araya geldik, kimse bize inanmadı.

Sağlık ekibine teşekkürler

Bir şekilde kazandık. İnanılmaz. Teknik ekibe bu oyunculara inandıkları için teşekkürler. Özel bir ekibimiz var.Efes'e geldiğimde çok şeyi yapmıyordum ama son dönemde yaptığım şeyler inanılmazdı. Sağlık ekibinin de bana yaptıkları için teşekkür ediyorum. Özgür çok özel adam, onu seviyorum."

Şampiyon yurda dönüyor

Kulüpten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Üst üste ikinci kez Turkish Airlines EuroLeague Şampiyonu olma başarısını gösteren Anadolu Efes, 22 Mayıs 2022, Pazar günü İstanbul’a dönüyor.


Belgrad’dan XC1976 sefer sayılı Corendon Airlines uçağı ile dönecek olan Şampiyon Takımımız saat 14.30’da İstanbul Havalimanı’nda olacak.

 
Şampiyonları birlikte karşılama dileği ile İstanbul Havalimanı’nda görüşmek üzere…"

Senin için hazırladığımız haberler