Futbolcuların Hakemlere Toplu İtiraz İçin 5 Haftaları Kaldı!

Ali Bozkurt
27.12.2022 - 20:28 | Son Güncellenme: 27.12.2022 - 20:39

TFF, hakemlere toplu itiraz yapılarak baskı oluşturma nedeniyle futbolculara ve yöneticilere para cezası verecek. Ama düzenlemede ilginç bir tarih düzenlemesi de var.

Futbolcuların Hakemlere Toplu İtiraz İçin 5 Haftaları Kaldı!

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 23 Aralık 2022 internet sitesinde Futbol Disiplin Talimatı’nda (FDT) değişiklikler yapıldığını duyurdu. Talimat, sahada birden çok futbolcunun hakemin etrafını sarıp onu baskı altına almasını, yöneticilerin medya üzerinden de hakemlerin yönetimlerine gölge düşürüp itibarsızlaştırmasını 200 bin liradan 600 bin liraya kadar varan paralarla cezalandırıyor. 

Gözler PFDK'ya yapılan sevklere çevrildi

Bu değişiklikten sonra gözler önce bu hafta liglerde oynanan maçlara ardından da TFF Hukuk Kurulu'nun Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) yaptığı sevklere çevrildi. Çünkü maçlarda yine eskisi manzaralara rastlandı. Yani hakemler yine verdikleri bir çok kararın ardından futbolcular  tarafından sarıldı. Haliyle PFDK'ya yapılacak sevklerde bu durumun nasıl yansıyacağı merak konusu oldu.

Talimata yeni bir madde eklendi

Futbol Disiplin Talimatı'na baktığınızda "Madde 104 Yürürlük" bölümünde yapılan değişikliklerin şu şekilde duyurulduğunu görüyorsunuz. Maddelerin metinleri çok uzun olduğundan yalnızca başlıklarını yazıyorum. Ancak maddelerde yapılan değişikliklerin yanında bir de 40/A maddesinin eklendiği görülüyor. 

İlgini Çekebilir
Hakeme itiraz eden 200 bin lira ödeyecek
Habere Git

Karar, ilan ve yürürlük tarihleri farklı

“TFF Yönetim Kurulu’nun 08.12.2022 tarih ve 44 sayılı toplantısında alınan karar uyarınca aşağıda yer alan maddelerin 20.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiş ve bu değişiklikler 23.12.2022 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesinde yayımlanmıştır.” 
MADDE 36 – SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET
MADDE 38 – HAKEM VE DİĞER MÜSABAKA GÖREVLİLERİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR
MADDE 40 – TAKIM HALİNDE SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET
MADDE 40/A – HAKEMLER ve DİĞER MÜSABAKA GÖREVLİLERİNE TOPLU MÜDAHALE
MADDE 97 – HAK MAHRUMİYETİ CEZASI

Sevklerde yeni kural ihlali yer almadı

Katar'daki 2022 Dünya Kupası arasının ardından yeniden sahne alan Süper Lig’in 15. haftasında futbolcuların tam da 40/A maddesinin yasakladığı ve cezaya tabi olacağını söylediği eylemlerin yapıldığına şahit olduk. Ancak Salı günü yapılan sevklere bakıldığında bu bağlamda disipline sevk edilen futbolcular veya takım görevlilerinin isimlerinin yer almadığı görülüyor. 

5 hafta daha baskı yapmak serbest!

Bunun nedeni ise TFF Yönetim Kurulu’nun 8 Aralık günü aldığı kararı 20 Ocak gününden itibaren uygulanmasına karar vermiş olması. Yani ligin ikinci yarısının başladığı tarihten itibaren. Bundan şu sonucu da çıkartabiliriz. İlk yarının kalan 5 haftasında hakemler ve müsabaka görevlilerine toplu halde müdahale cezalandırılmayacak. 


TFF uygulamanın ikinci yarısında olmasını eşitlik ilkesi ile açıklayabilir. 

İlgini Çekebilir
TFF'den kadın hakemlere görev
Habere Git

Bu kararlar sezon başında alınmalı

Ancak benim de şu sorular aklıma geliyor:
-Zaten çok önceden sezon başında alınmış olması gereken bu tip disiplin kararları neden sezon içinde alınıyor?
-Neden bu kararlar ikinci yarı başında değil de 23 Aralık günü duyurulup ligin ikinci yarısına kadar 5 hafta sonra yasak olacak hareketlere izin veriliyormuş izlenimi veriliyor?

Hakeme baskı için son 24 gün!

Kişisel düşüncem disiplin ihlallerindeki eksiklikler ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Kötü hareketin önüne geçmek için herkese aynı eşitlik olsun diye ilk yarının tamamlanmasını beklemeden yapanlara ceza vermek eşitlik ilkesini zedelemez. Suç olarak görülen şey hemen cezalandırılmalıdır.  Unutmayalım ki bu ülkede bitmiş ligde düşme kaldırıldı. Talimatta konulan yürürlük tarihi şartı şunu da beraberinde getiriyor: Son baskı için son 24 gün! Yani futbolcular 20 Ocak 2023'e kadar hakemlerin etrafını eskisi gibi sarabilecek, yöneticiler de demeçlerle onların kararlarını tartışmalı hale getirebilecek. 

200 binden 600 bin liraya kadar para cezası

TFF yönetimi, hakemleri baskı altına alma girişimlerine son vermek, kararlarını tartışılır hale getirmeye son vermek için FDT'de değişikliğe gitti. Yapılan değişiklikle yasağa uymayanlara ağır para cezaları geterildi. Buna göre hakemlere birden fazla futbolcu toplu halde itiraz etteğinde 200 bin TL ceza verilecek. Bu yedek kulübesindekiler için de geçerli. Söz konusu baskı ve kararlara gölge düşürme girişimi medya yoluyla olursa ceza 600 bin TL'ye kadar çıkabilecek. 

Senin için hazırladığımız haberler