Yayın İhale şartnamesini alan şirketler belli oldu!

Özgür Koç
29.01.2024 - 17:16 | Son Güncellenme: 29.01.2024 - 17:44

TFF, Süper Lig ve TFF 1. Lig yeni dönem yayın hakkı ihale dökümanı alınma süresinin bir hafta uzatıldığını açıkladı. Şu ana kadar ihalesi dosyasını alan 4 kurum da belli oldu. İşte detaylar...

Yayın İhale şartnamesini alan şirketler belli oldu!

Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği temsilcilerinin yer aldığı Yayın İhale Komisyonu'nun 2024-2025, 2025-2026 ve 2026-2027 futbol sezonlarına ilişkin TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları Yayın Haklarının Devri hakkında düzenlenecek ihale için daha önce 26 Ocak 2024 saat 17.00 olarak belirlenen ihale dökümanlarının en son teslim alınma süresinin bir hafta uzatılarak 2 Şubat 2024 saat 17.00 olarak belirlendiğini duyurdu.

İhale şartnamesini alan 4 şirket

Ajansspor'un edindiği bilgiye göre; yeni dönem yayın ihalesi için şu ana kadar 4 şirket ve kurumun ihale şartnamesini aldığı öğrenildi. İhale şartnamesini alan şirket ve kurumlar şöyle:

  • Saran Group
  • beIn Media Group
  • TRT
  • Kulüpler Birliği Vakfı

Kulüpler Birliği yayın ihalesi haklarını satın alabilir

Kulüpler Birliği Vakfı, mevcut yayıncı kuruluş beIN Group'un ihaleye son anda girmesi ve/veya beklenenden daha düşük bir teklifte bulunmasını önlemek amacıyla KBV 'iktisadi işletme' vasfını da kullanarak TFF'ye 300 bin TL yatırdı ve ihale şartnamesini aldı.

Kulüpler Birliği Vakfı, yayın gelirlerinin düşük kalması ihtimaline karşılık, naklen yayın ihalesine girip yayın haklarını satın alarak, her maçın ayrı ayrı pazarlanması seçeneğini elinde bulundurmak istiyor.   

Teklif vermek için son gün 14 Şubat

2024-2025, 2025-2026 ve 2026-2027 futbol sezonlarına ilişkin TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları Yayın Haklarının Devri hakkında düzenlenecek ihalesine teklif verme süresi 14 Şubat Çarşamba günü saat 14.00'te sona erecek. 

İhale süreci 29 Şubat'ta tamamlanacak

Öte yandan,  Türkiye Futbol Federasyonu yeni dönem yayın ihalesinin 29 Şubat 2024 tarihinde tamamlanmasının hedeflendiğini duyurdu. TFF'nin tüm teklifleri reddetme veya ihaleyi iptal etmekte hakkına sahip olduğu da kaydedildi.

Kapalı teklif ve pazarlık usulü

İhale, İhale Genel Şartnamesi'ne ve her bir pakete ilişkin Özel Şartnameler'e uygun olarak kapalı teklif ve pazarlık usulüyle yapılacak. 

Son yayın ihalesinde 3 firma teklif vermişti

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 2022 yılı Mart ayında 2022-2023 ve devam eden futbol sezonlarını içeren TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları için gerçekleştirdiği yayın ihalesine 3 firma katılarak teklif vermişti. Yayın ihalesine Digiturk beIN Media Group'un yanı sıra Saran Group ve TRT de katılmış. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yayın ihalesinde Digiturk ile sözleşme imzalanmasının söz konusu olmadığını ve yayın hakkı sözleşmesinin imzalanması için hakların Saran Group ile TRT'ye geçtiğini açıklamıştı.

Saran Group 5, TRT 2 paket için sözleşmeleri imzalayarak TFF'ye teslim etti

Saran Group, imza süresi için son tarih olarak verilen 14 Mart'ı dahi beklemeden 11 Mart 2022'de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Lig ve 1. Lig'de Paket 1-B, 1-C, 1-E, Paket 2 ve Paket 3 Yayın Hakları Sözleşmelerini imzalayarak teminat mektupları ile birlikte teslim ettiğini duyurdu. TRT de yayın ihalesinde 1-D ve 1-F paketleri için sözleşmeleri TFF'ye teslim ettiğini açıkladı.

Saran Group'tan çığır açan SüperLig TV teklifi

Saran Medya Group imzaladığı 5 paketin yanı sıra sahibinin Kulüpler Birliği olacağı SüperLig TV adlı projesiyle ilgili teminatlı teklifini TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı'na sundu. Projeye göre Saran Group, kulüplere minimum 125 milyon dolar garanti para ve garanti bedelin üzerinde elde edilecek gelirlerin ise %85 Kulüpler - %15 Saran olacak şekilde gelir paylaşım modeli teklif etti.

TFF ihaleyi iptal edip yayın hakkını beIN Sports'a verdi

Saran Group ve TRT yayın ihale süreciyle ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirip karşılıklı imzayı bekleme aşamasındayken, TFF tarafından süreç anlamsız bir şekilde uzatıldı. Bu süreçte TRT de ihaleden çekildiğini duyurdu. Saran Group TRT'nin ihaleden çekilmesiyle yasal olarak sözleşme yapma hakkı kendilerine geçen 1D paketi için sözleşme imzalamaya hazır olduğunu duyurdu.

Türkiye Futbol Federasyonu, ihale süreciyle ilgili tüm yasal sorumluluklarını yerine getiren Saran Group'la sözleşme imzalaması beklenirken, 23 Haziran 2022'de yaptığı açıklama ile yayın ihalesini iptal ederek, yönetim kurulu kararıyla TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig  yayın hakları için Digitürk beIN Media Group ile 2 yıllık sözleşme imzalanması kararı alındığını duyurdu.

Senin için hazırladığımız haberler