Spor yazarlarının Alanyaspor - Galatasaray maçı değerlendirmesi!

Özgür Koç
16.04.2024 - 08:44 | Son Güncellenme: 16.04.2024 - 09:12

Spor yazarları Galatasaray'ın deplasmanda Alanyaspor'u 4-0 yenerek, Fenerbahçe'den liderliği geri aldığı karşılaşmayı değerlendirdi. İşte detaylar...

Spor yazarlarının Alanyaspor - Galatasaray maçı değerlendirmesi!

AJANSSPOR - HABER

Trendyol Süper Lig'in 32. haftasında Corendon Alanyaspor sahasında Galatasaray'ı ağırladı. Konuk ekip ilk yarısı golsüz eşitlikle sona eren karşılaşmanın ikinci yarısında Barış Alper Yılmaz (2), Hakim Ziyec ve Mauro Icardi'nin golleriyle sahadan 3 puanla ayrıldı.

Ev sahibi takımda teknik direktör Fatih Tekke 18. dakikada, Leroy Fer ise 64. dakikada kırmızı kartla oyun dışında kaldı.

Spor yazarlarının Alanyaspor - Galatasaray maçı değerlendirmesi şöyle: 

"Bu bir Okan Buruk başyapıtı"

Uğur Meleke (Hürriyet): Alanyaspor, Süper Lig’in müstesna takımlarından. Fatih Tekke ile Aralık’tan beri oynadıkları 19 maçın sadece üçünde mağlup oldular. Beşiktaş’ı ve Trabzon’u oyun farkıyla yendiler, Fenerbahçe’yi durdurdular. Bunların hiçbiri boşuna değildi, zira tarif edilebilir bir oyun anlayışları var. Özellikle rakiplerinin tamamlayamadığı hücumlarda topu hızla iki taç çizgisine çıkarıyor ve etkili geçişler yakalıyorlar. Bu geçişlerde açıklar Yusuf ve Oğuz başroldeler. Bence Euro 2024 uçağı için de aday bu iki genç adam, dün de takımlarının hücumda kalbiydiler. Özellikle ilk 45’te Victor Nelsson üç ayrı pozisyonda durdurdu kanat akınlarını. Ancak ikinci yarının başlangıcıyla birlikte Okan Buruk çok doğru hamleler yaptı oyuna. Kanatlardaki 4 rolün üçünü yeniledi, yeni sağ kanat Kaan-Ziyech ve yeni sol çizgi Köhn-Barış oyunun akışını değiştirdiler tamamen. Tek devrede iki bekin asist, iki açığın gol katkısı vermeleri zaten yaptığı doğru hamlenin canlı kanıtı.

Hamlelerıyle maçın yıldızı olan Okan Buruk’un yanına günün iyileri olarak birkaç isim daha eklemek mümkün: Nelsson, durum 0-0’ken yaptığı kritik müdahalelerle ön plana çıktı. İlk 45’te durağan görünen Kerem Demirbay, ikinci devrede üçüncü bölgeye peş peşe etkili girişlerle yine galibiyette önemli rollerdendi. 56’da ilk golde topu o getirdi, 58’de de bir kafası çizgiden çıkarıldı. Mertens her zamanki gibi her olumlu atağın içinde.

"Kenarda sakin kalmak önemli"

Son bir parantezi de Alanyaspor’un başarılı hocası Fatih Tekke için açmak gerek. Eğer Süper Lig’de resmi bir ‘yılın teknik direktörü’ ödülü olsaydı, muhtemelen sezon sonunda 5 adaydan ikisi ellerindeki kısıtlı kadrolardan maksimum verim alan Markus Gisdol ve Tekke olabilirlerdi. Ancak çıkıştaki kariyerine çok saygı duyduğum Fatih Tekke’ye bir hatırlatma yapmak isterim: Kenarda sakin kalmak, yani öfke yönetimi de teknik direktörlüğün bir parçası.

Maçın kaderine tesir etmekten çok uzak bir ofsayt itirazı için teknik alanını 7-8 metre terk edip yardımcı hakemin yanına gitmesi ve 18’inci dakikada atılması lüzumsuz.

"Tekke şah çekti, Buruk mat etti"

Engin Kahale (Hürriyet): Sezon başından beri Galatasaray ile karşılaşan takımlar, oyun kurulumunda baskıyı geçmek için uzun top oynamayı tercih etti. Fatih Tekke, bildiğimiz teknik direktörlerden değil. Oyunun üzerine ortalamanın çok üzerinde düşünen ve çözüm arayan Karadenizli, çareyi pasla çıkmakta bulmuştu.

"Başroldeki isim Hakim Ziyech'ti"

Efecan’ı merkeze yardıma getirip pas seçeneği yaratan, ilk baskıyı geçmesinin ardından da kenarlarını hızlıca topla buluşturmayı amaçlayan Alanyaspor, ilk yarıda Galatasaray’ın tüm zayıf noktalarını gözler önüne serdi. Sarı kırmızılıların takım boyu da kanatları savunayım derken uzayınca, Okan Buruk’un ana planının işlemediği bir 45 dakika izledik. Futbol satranca benziyorsa, tez olarak bu maç okutulabilir. Tekke’nin iyi kurgusuna ve çektiği şaha, devre arasında Galatasaray’ın hamleleri geldi. Sezon başından beri geç oyuncu değiştirmenin bedelini fazlasıyla ödeyen Buruk, birebir savunma için Kaan’ı, hücumda zekâ için Ziyech’i oyuna alıp Barış Alper’i sol kanada attı.

Karşı hamle, kusursuz işledi. Sarı kırmızılılar 15 dakika içerisinde rakiplerini önce şah çekip, sonra mat ederken başrolde Faslı vardı. Barış Alper’in golünde hat kıran pası atan Ziyech, olağanüstü bir vuruşla bitirici hamleyi vurdu. İlk golün sahibi, benzer bir golle maçın fişini çekmeyi başardı. Son noktayı ise İcardi koydu.

"Elit teknik adam becerisi gösterdi"

Şampiyonluk yolunda bu kadar zor bir deplasmanda, sahada takım sendelerken doğru kararı verip, dokunuşlarıyla bambaşka bir maça çevirmek Okan Buruk özgeçmişine altın harflerle yazılır. Elit teknik adam becerisidir. Şampiyonlar Ligi referansını da ekleyince, genç teknik adamın kariyerinin bir noktasında Avrupa yapacağını öngörmek zor değil.
 

"Kadife ayaklı Hakim Ziyech"

Levent Tüzemen (Sabah): Ziyech tam bir kadife ayaklı dediğimiz futbolcu sınıfında... Kasımpaşa maçında Ziyech girdikten sonra G.Saray maça 'hakim' oldu ve kazandı. Alanya maçında da Ziyech'in girişi yine 'hakim'iyeti getirdi! Okan hoca Ziyech ile konuşmalı ve "Ne kadar oynamak istiyorsan o kadar oyna" demeli ve bu süreye göre görev vermeli. Ziyech-Kaan ikilisinin takıma sağladığı katkı, dökülen Kerem Demirbay'ı toparladı. Torreira'nın daha çok top kazanıp oyuna girmesini sağladı. İlk yarı Oğuz ile girdiği mücadelelerden yıpranan Köhn ikinci yarı hızlı ataklara katıldı hem de Oğuz'a geçit vermedi. Haftalar kısaldıkça, G.Saray kazandıkça Okan Buruk ve öğrencilerinin morali de tırmanıyor. Okan hocayı bir kez daha uyarıyorum; şampiyonluk yaşamış ve şampiyonluğa inanmış oyuncularla devam et.

"Galibiyetin mimarı Victor Nelsson"

Ömer Üründül (Sabah): Aurier'in ciddi maç eksikliği var, arkadaşlarını tanımıyor. Ayrıca fizik açıdan da hazır değil. Üstelik çok kritik bir deplasman maçı oynuyorsun… İcardi zaten yürüyerek oynuyor. Bir de Kerem Aktürkoğlu kötü olunca ilk devre Galatasaray adeta 8 kişiyle mücadele etti. Alanyaspor, Galatasaray'ın bu zaafını yeterince değerlendiremedi. Buna rağmen etkili, gole yakın 3 atak girişimi var. Bunların hepsini müthiş hamlelerle Nelsson önledi ve galibiyetin birinci mimarı oldu. İkinci yarıya Kaan-Aurier değişikliği ve Ziyech- Kerem değişikliğiyle takım önce kendine geldi. Sonra Barış Alper ve Ziyech'ten gelen iki mükemmel gol ile önemli bir avantaj elde etti. Leroy Fer ikinci sarıdan kırmızı görünce zaten maç orada bitti. Mertens ve Kerem Demirbay çok iyi oynadılar. Köhn de rakibin etkili silahı Oğuz Aydın'ı biraz da hakem müsadesiyle tatlı sert etkisiz hale getirdi. Barış Alper'in 2 golü de çok güzeldi. (SABAH)

"Sezonun en önemli kazanımı"

Erman Özgür (Fanatik): Alanyaspor Galatasaray’a karşı oyunu geriden kurdu ama daha çok kenarları kullanarak hem Galatasaray’ın Torrera ile yapacağı prese yenik düşmedi hem de rakibini haddinden fazla geri koşturdu. Galatasaray form durumu çok yüksek ve tempolu oynamakta zorlanırken, Icardi’nin topla kaleye gidemediği ve Mertens’in klas vuruşunda direkten dönen top haricinde pozisyon üretemedi. Alanyaspor ise hem Oğuz hem de Yusuf’u sürekli Galatasaray beklerinin arkasına koşturarak etkili oldu. İlk yarıda Nelsson’un 2 kritik hamlesi de, tabelanın değişmesini engelleyen ayrıntı oldu.

"İlk yarı kötüydü"

Galatasaray’ın temposuz görüntüsü Okan Buruk’un, Kaan Ayhan ve Ziyech hamlesi ile 2. yarının başında değişti. Kaan’lı savunma hattı rakiplerine daha yakın ve sağlam, Barış Alper ve Ziyech’li forvet hattı daha üretken hale geldi. Bu iki kanat forvetin arka arkaya bulduğu harika gollerin dışında kaçan goller ve Fer’in oyundan atılışı ile maçın hikayesi 2. yarının ilk 15 dakikası sonrasında belli oldu. Oyunun kontrolünü alan Galatasaray’da Barış Alper benzer bir gol daha atarak gecenin yıldızı olduğunu da ilan ederken Icardi sezonun en etkisiz maçlarından birini oynamasına rağmen golü atarak son noktayı koydu. Galatasaray kalan fikstürde belki de en formada gözüken Alanyaspor’u ilk yarı kötü oynamasına rağmen geniş kadrosunu çok iyi kullanan Okan Buruk, sezonun en önemli kazanımlarından Barış Alper ile 3 puanı aldı.

"Ziyech’ten sonra"

Serkan Akcan (Fanatik): Galatasaray için Alanya deplasmanı kalan fikstürdeki en zor maçların başında geliyordu. Fatih Tekke’nin ilk yarı planı Galatasaray’ı ileride karşılamak ve savunmasını önde oynatmak üzere kuruluydu ve işe yaradığı söylenebilir. Mertens’in direkten dönen şutuna kadar Galatasaray adına tehlikeli denecek bir atak göstermek zor. Alanyaspor’un bire bir baskıyla baskıyı Köhn ve Aurier’e kadar indirmesi Davinson’un yokluğunda Galatasaray’ın oyun kurulumunu engelledi.

"Bek krizi!"

Galatasaray için bu yıl kayıtlara ‘bek krizi’ yaşanan sezon olarak geçecek sanırım. Köhn gelene kadar sol bek, Boey gittikten sonra da sağ bek krizi bitmek bilmiyor. Aurier, Afrika Kupası finalinden bu yana ilk kez bir resmi maça çıktı ama fizik olarak standardının çok çok altındaydı. Okan hoca devrenin bitimine en çok sevinenlerden biri olmuştur herhalde. Soyunma odası dönüşünde Aurier’i çıkarıp Kaan’ı sağ beke, Kerem’i çıkarıp Ziyech’i sağ forvete yerleştirince Okan Buruk için işler çok daha kolay hale geldi. Elbette bu değişimde en büyük farkı yaratan sağdan sol forvete geçen Barış Alper’in performansıydı. İlk yarı biraz fazla top kaybeden ve savunma arkasına inemeyen Kerem Aktürkoğlu’nun yapamadıklarını Barış Alper o kadar kısa sürede tabelaya yansıttı ki, Alanya’nın kilitli kapısını adeta kırarak açtı.

"Buruk’un duası..."

Galatasaray’ın zengin bir kadrosu olduğu gerçeği; Ziyech’i, Zaha’yı, Icardi’yi, Davinson’u iyi halleriyle izleyince daha iyi anlaşılıyor. Ziyech oyuna girdikten sonra Galatasaray’ın sağ kenardan kurduğu oyunun kalitesi artıyor. Kalan haftalarda Okan Buruk en çok Ziyech’in sağlıklı kalması için dua edecektir.

Senin için hazırladığımız haberler