Dana White’ın Tokat Dövüşü Ligi’ne Tepkiler Sürüyor: “Bu Spor Değil Aptallık”

İsa Kethüda
07.02.2023 - 08:40 | Son Güncellenme: 07.02.2023 - 19:44

UFC Başkanı Dana White, Power Slap League’ini başlatmasının ardından tepkilerin odağı oldu. Billy Dib, "Bu spor değil aptallık" dedi. İşte tüm detaylar…

Dana White’ın Tokat Dövüşü Ligi’ne Tepkiler Sürüyor: “Bu Spor Değil Aptallık”

DIŞ HABER - AJANSSPOR

ABD’li karma dövüş sanatları organizatör şirketi UFC’nin başkanı Dana White spor alanındaki son hamlesi ile dikkat çekti. Sporcuların birbirlerini olabildiğince sert şekilde tokatladıkları Power Slap League’yi (Tokat Dövüşü Ligi) başlatan White, aralarında ragbi oyuncusu Sonny Bill Williams ve boksör Billy Dib’in de bulunduğu birçok kişiden tepki gördü. 

Yeni lig tepki çekti

UFC Başkanı Dana White geçtiğimiz ay İngiltere merkezli spor yayıncılığı DAZN üzerinden ilk Tokat Dövüş Ligi bölümünün yayınlanması ile gündem oldu. Karşılaşma sırasında 2 katılımcının birbirlerinin yüzlerini olabildiğince sert bir şekilde tokatlamasına dayanan ligde kazanan, 3 turun ardından jüriler tarafından belirleniyor. Power Slap League’nin başlamasının ardından ligin bir spor olmadığını aksine çok tehlikeli olduğunu savunan birçok sporsever White’a tepki gösterdi. 

“Bu spor değil aptallık”

Twitter üzerinden paylaşılan bir Power Slap League karşılaşması videosuna yoğun tepki gösterildi. “Boks severler tokat dövüşü yasaklanmalı mı yoksa bu bir spor mu?” açıklaması ile paylaşılan videonun altına boksör Billy Dib “Bu spor değil, aptallık.” yorumunu yaparken Irish Times yazarı Johnny Watterson ise lig için “Daha önce hiç bu kadar aptalca bir spor gördünüz mü?” ifadelerini kullandı. 

“Benim için kocaman bir hayır”

Ragbi oyuncusu Sonny Bill Williams, Dana White’ın son projesine tepki gösteren isimlerden biri oldu. Twitter üzerinden paylaşılan videoyu alıntılayan 37 yaşındaki Yeni Zelandalı sporcu, White’ın son hamlesi için “Ragbi ve lig taraftarları bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? Çocuklarınızın bunda yarışmasına izin verir miydiniz? Benim için kocaman bir hayır.” ifadelerini kullandı. 

“Bunun ne kadar ciddi olabileceğini biliyorum”

Eski İngiliz profesyonel boksör Nick Blackwell ise paylaşıma şu yorumu bulundu: “Yasaklanmalı. Beyin ve kafa yaralanmalarının ne kadar ciddi olabileceğini biliyorum. Kendinizi tam olarak koruyamadığınızda kafanıza vurulması hiç de iyi değil. Beyin üzerindeki bu etki zarar verici.” 

2016’da Wembley Arena’da Chris Eubank Jr. ile karşılaşan İngiliz eski profesyonel boksör Nick Blackwell’ın yüksek tempolu karşılaşmada aldığı darbeler sonrasında sol gözünde ciddi bir şişlik oluştu. Karşılaşma sırasında Blackwell’ın rakibi Eubank Jr.’ın babasının, oğluna İngiliz boksörün kafasına yumruk atmamasını söylemesi dikkat çekti. Onuncu turda hakem Blackwell’ı durumunu değerlendirmek için ring kenarına çağırdı. Yüzündeki şişlik nedeniyle görmekte zorluk çeken Blackwell zaferi Eubank Jr.’a verdi. Karşılaşma durduktan birkaç dakika sonra kendisine oksijen desteği sağlanan Blackwell sedye ile arenadan çıkarıldı. Daha sonrasında kafatasında kanama olduğu için St Mary’s Hastanesi’ne kaldırılan Blackwell hastanede komaya girdi fakat eski İngiliz boksör için ameliyata gerek görülmedi. Bir hafta sonra komadan çıkan Blackwell, Twitter üzerinden emekli olduğunu duyurdu. 

“Bunu izlemek korkunç”

Geçtiğimiz günlerde Romanya’daki RFX Tokat Dövüşü Şampiyonası’ndan paylaşılan bir video sosyal medyayı ikiye böldü. Rakibi Sorin Comsa tarafından ciddi darbeler alan Alexandra Gorczyca’nın yine de pes etmediği karşılaşmada asıl dikkat çeken Comsa’nın yüzünde oluşan ciddi şekil bozukluğu oldu. Yüzünün sol tarafı tamamen şişen ve kanayan Comsa yine de mücadeleye devam etti ve 7 bin 800 dolar kazandı. Sosyal medyada 10 milyonun üzerinde izlenme alan video hakkında Boks yazarı Al Dawson ise şunları söyledi: “Bunu izlemek gerçekten korkunç. Yani buna dahil olan herkese üzülüyorum ama özellikle adam o kadar sert tokatlanıyor ki yüzü kan içinde kalmış ve şekli bozulmuş görünüyor.”

“Tokat dövüşünü yasaklayın”

Tokat dövüşüne tepki gösteren MMA dövüşçüsü Josh Barnett konu hakkında “Bu tür bir etkinlik (buna spor demek gibi bir şey yapmayacağım) olabilecek en aptalca şey. İnsanlar neden bu b*ku destekliyor?” ifadelerini kullanırken podcast sunucusu Tony Marinaro ise tokat dövüşünün durdurulması ve yasaklanması gerektiğini söyledi. 

Sinirbilimci Dr. Chris Nowinski ise tokat dövüşü hakkında şu ifadeleri kullandı: “Yetişkinlerin riskleri anlamaları ve korunmaları için makul çabalar gösterilmesi durumunda tehlikeli işler yapmayı seçebileceklerine inanıyorum. Ancak savunmasız kafa vuruşları sadece üzücü. Bu bize risk almayan insanların genellikle risk alan kişileri sömürdüğünü hatırlatıyor.”

“Gidin O Ses izleyin”

Tokat dövüşüne gelen tepkilerin ardından açıklama yapan Dana White lige tepki gösterenlere karşı ligdeki katılımcıların sağlıkları konusunda titiz olduklarını sözlerle ifade etti: “Parayı orada iki sağlıklı insanımız olduğundan emin olmak için harcıyoruz. Dövüş sırasında ve sonrasında uygun tıbbi müdahalelerde bulunuyoruz. Bunlar insanları eğitmemiz gereken alanlar, tıpkı karma dövüş sanatları konusunda insanları eğitmemiz gerektiği gibi. Ama burada karşılaşma başına 3-5 tokat yiyorlar. Boks karşılaşmalarında dövüşçüler bir maçta 300-400 yiyor. Ve tahmin et buna cevabım ne? A*ına koyayım beğenmiyorsanız izlemeyin. Kimse sizden izlemenizi istemedi. Ah, bundan tiksindiniz mi? Gidin O Ses izleyin.”

Senin için hazırladığımız haberler