Spor yazarlarının Alanyaspor - Trabzonspor maçı değerlendirmesi

Özgür Koç
05.03.2024 - 09:48 | Son Güncellenme: 05.03.2024 - 12:03

Spor yazarları Trendyol Süper Lig'in 28. haftasında Trabzonspor'un deplasmanda Alanyaspor'a 3-1 mağlup olduğu karşılaşmayı değerlendirdi. İşte detaylar...

Spor yazarlarının Alanyaspor - Trabzonspor maçı değerlendirmesi

AJANSSPOR - HABER

Trabzonspor, Süper Lig'in 28. haftasında kulübün efsane ismi Fatih Tekke'nin çalıştırdığı Alanyaspor'a konuk oldu. Bordo mavililer sahadan 3-1 mağlup ayrıldı. Ev sahibi takıma galibiyeti getiren goller 3 ve 38. dakikalarda Oğuz Aydın, 73. dakikada Efecan Karaca kaydetti. Trabzonspor'un tek golü ise 90+5'te Nicolas Pepe'den geldi.

Spor yazarlarının Alanyaspor - Trabzonspor maçı değerlendirmeleri şöyle:

"Hayal kırıklığı"

Erman Özgür (Fanatik): Trabzonspor’un en güçlü yanı Edin Visca-Meunier kanadı gibi gözükse de Alanyaspor ilk yarıda o kenarı çok iyi kullanarak çok önemli karşılıklar aldı. Hem Oğuz Aydın golünde hem de çıkış yaptığı pozisyonlarda o kanattan Trabzonspor’u sürekli geri koşturdular. Amatör maçlarda bile yenmeyek Uğurcan-Denswill ortaklaşa hatası ile gelen 2.gol ise Trabzonspor için maçı daha da zorlaştırdı. Yine de ilk yarıda Bardhi, Enis ve Trezequet gol için iyi fırsatlar yakaladılar ama son vuruşlar oldukça zayıf kalınca iyi bir akşam geçiren Ertuğrul Trabzonspor’a ilk yarıda gol izni vermedi. 2. yarıya Trabzonspor hızlı başladı. İlk yarıda yapamadığı önde presi yaptı ama pozisyon çıkaramadığı 10 dakikalık rüzgar çabuk dindi. Alanyaspor çok uygun alanlar bulmasına rağmen final pasları kötü olunca 3. gol de kaçtı. Yine de Trabzonspor’u geri koşturmaları avantajlarına oldu.

Günün adamı: Oğuz Aydın

Trabzonspor forvet hattı bir türlü istenen seviyede olmayınca Abdullah Avcı son yarım saate Pepe hamlesi ile girdi, karşılığı olmayınca günün kötüleri Enis ve Trezequet’den vazgeçip Umut ve Fountas’ı da attı, yine hikaye değişmedi. Alanyaspor ise Trabzonspor’dan çok daha akıl koyarak girdiği pozisyonlardan birinde Efecan ile son darbeyi vurdu. Alanyaspor Trabzonspor efsanesi teknik direktörü ile Trabzonspor’un serisini bitirirken, kümede kalma mücadelesinde çok önemli bir 3 puanı hanesine yazdırmayı başardı. Günün adamı Oğuz Aydın, hayal kırıklığı ise Enis Destan ve Uğurcan Çakır oldu.

"Oysa herkes öldürür sevdiğini"

Engin Kehale (Hürriyet): Fatih Tekke ritim yakalayan rakibini durdurup çok önemli bir galibiyet aldı.
Ne diyordu Oscar Wilde şiirinde? Ya da daha bilindik haliyle Ezel dizisindeki Ramiz Dayı karakteriyle Tuncel Kurtiz: “Oysa herkes öldürür sevdiğini.” Fatih Tekke, Fenerbahçe karşısındaki stratejisinin ve başkaldırısının bir benzerini Trabzonspor karşısında sergiledi. Hem ritim yakalayan rakibini kırmızı ışıkta durdurdu hem de kümede kalma mücadelesinde çok önemli bir üç puanı hanesine yazdırdı. Skor Alanyaspor’un olsa da oyun için benzerini söylemek zor.

Murphy kanunları gibi

Fatih Tekke’nin merkezi kapatarak oyunu kenarlara yönlendirmesi bordo mavililerin hızını kesti. Dönüşlerde de çizgi bindirmeleriyle tehlike yaratma planı takdire şayan ki etkili de oldu. Yine de maçın kırılma anlarında ana etken Trabzonspor’un bireysel savunma hatalarıydı. Abdullah Avcı’nın son haftalarda oturmaya başlayan oyun planını, biraz da aynı oyuncularla oynamasına bağlamıştım önceki yazılarımda. Belki de ilk kez Onuachu’yu bu kadar aradı bordo mavililer. Uğurcan-Denswil anlaşmazlığından gelen ikinci gol, aslında adım adım baskınlığını artıran takımın geri dönüş şansını mucizelere bıraktı.

Yine de iğneyi bireysel hatalara, çuvaldızı kalan bölümde skor bulamamaya batırmak lazım. İkinci yarıda 73. dakikaya kadar 2 farklı geride olan Trabzonspor, Opta verilerine göre rakip kaleye bir isabetli şut çekebilmiş, 0.15 gol beklentisi üretebilmişti. Bu dakikada gelen Efecan golü de maçın fişini çekti zaten. Bordo mavililer hızlıca bu maçı unutup, gelişimine devam etmeli. Murphy Kanunları misali sahada ters gidebilecek her şey ters gitti bu 90 dakikada. Asıl sıkıntı, bu maçın etkisinin ilerideki maçlara yansıması olur

"Orta saha Trabzon'a sert geldi"

Blent Timurlenk (Sabah): Geçen sezon son şampiyon ünvanıyla Alanya'ya gelen Trabzonspor, topa %68 sahip olduğu maçtan 5-0'lık hezimetle ayrılmış, iki hafta önce de Karagümrük'ten 4 yemiş takımda Abdullah Avcı'nın sempatik kasketini eleştiriler karşısında kaskla değiştirdiği günler başlamıştı. İki takım da teknik adam değiştirdi ve o hezimetin rövanşını bordo-mavili ekip, 5 gol atıp aldı. Dün sırtlarını dayadıkları istatistikler umut veriyordu. Takım, Beşiktaş yenilgisi sonrasında kalesinde gol görmemiş ve rakipleri de son 7 maçında 6 berabe-r lik bir mağlubiyet alırken defansı soru işaretiydi. Gün olur bütün istatistikleri çöpe atacağın anlar yaşanır… Avcı'nın takımı, son maçlarında olduğu gibi yine etkili girdi maça. 45 dakikada 13 hücum geliştirdiler, Onuachu sahada olsa fark yaratırdı ama Fer'li ev sahibinin orta sahası sert geldi Trabzon'a. Meunier hücumu severken arkasında bıraktığı boşluklar, sezon sonunda transfer gözdesi olacak Oğuz'un etkili futbolu… Uğurcan ve Denswil küs olsalar bu kadar olur… Sıfır iletişimle yedirdikleri ikinci gol, geri dönüşü mucizelere bıraktı. Kısıtlı kadro , gidenlerin yerine stratejik olarak doğruyu yapıp yaz dönemine bırakılan yeni transferler. Tabelası farklı ama geçen sezonki senaryodan farklı bir film izlemedik Alanya'da. Onuachu yokken 28 orta ile maçı bitiren bir Avcı tak-ı mı, hocanın kimliğine tekzip. Fatih Tekke tutkulu bir hoca. Dün memleketinin takımının tezine yazdığı antitez, emeklerinin eseridir…

"Onuachu’suzluk ve atletizm"

Ulaş Özdemir (Takvim): Onuachu olmadığı zaman hücum planları çok sekteye uğruyor. Sıkıştığı zaman topu ona atıp, Onuachu'nun etrafında toplanma konforu Trabzonspor'un elinden gidiyor.
Destan'a kızamıyorum. Çünkü yaşı, fiziksel yapısı, tecrübesi bunları ondan beklememi engelliyor.
İnanılmaz gayretli olmasına rağmen son vuruşlarda, bağlantı oyunlarında katkı verebilmesi için daha çok mesafe kat etmesi gerekiyor.

Trabzonspor'un iki farklı karakteri var. Mendy orta sahada ve stoper olduğunda. Bu iki durumun da getirdikleri ve götürdükleri var. Mendy stoper çıktığında ve Berat-Bardhi-Umut orta sahası ile oynadığında topa sahip olma anlamında sahaya artı yazıyor olabilir. Bu durum nispeten bir iç saha kurgusunda kabul edilebilir. Ancak deplasmana gittiğinizde ve karşınıza atletik oyunculardan kurulu bir takım geldiğinde işler değişiyor. Topsuz oyunda Mendy'nin orta sahada olmaması size büyük eksiler yazabiliyor ve Alanyaspor bunu çok iyi kullandı.

Abdullah Avcı topa sahip olma oyununda Mendy'nin stoperde olduğu kurguyu kullanabilir ama özellikle zor deplasmanlarda Mendy'nin orta saha olduğu kurguyu da oturtması çok önemli.
Trabzonspor oyunun belli bölümlerinde iyi olsa da hücum ederken sorun çözebilecek futbolcu eksikliğini çok hissetti.

Gerçi bu durum sezon başından beri böyle ama…

"Alanyaspor hak etti"

Olcay Çakır (Fanatik): Skor her şeyi anlatıyor aslında. Oyun oynadığını düşünen bir Trabzonspor, sonuç alamayan forvet hattı, tüm boşlukları çok iyi dolduran bir Alanyaspor. Kompakt oynayan, birlikte hareket eden, baskıları doğru yapan, geçişleri etkili olan Alanyaspor çok önemli bir 3 puanı hanesine yazdırmış oldu. Nasıl analiz edildiler bilmiyorum ama haftalardır oyunu nasıl tuttukları, beraberliklerle sonuçlanan oyunları, güçleri nispetinde kontrollü oyunları, gol bulma şekilleri bile apaçık ortada iken; bu üretkenliği olmayan oyunun izahı mümkün değil Bordo-Mavili takımda. Trabzonspor rakibinin futbol aklına yenilmiş oldu. İyi gibi gözüken bir maç başlangıcı olsa da, gelen ilk golle büyü tamamen bozulmuş oldu. Oyunun başından sonuna kadar oyun disiplininden kopmayan Alanyaspor karşılaşmayı hak ederek kazandı.

"Böyle olmuyor Uğurcan..."

Dün gece Alanya’da bir, iki, üç kulvar değil, en az 5 kulvarda yarışan takım görüntüsündeydi Trabzonspor... Ve akşamki kulvarı da en az önemsediği kulvarı gibiydi. Mendy stoperde bir kaç maçtır iyiydi, hocanın hakkını yemeyelim. Ancak dün akşam skor 2-0 olduktan sonra bitik orta alanda soğuk bir oyuncu kullanmak yerine bu kez sıcak bir Mendy hamlesi yapılamaz mıydı? Ve Uğurcan Çakır... Olmuyor Uğurcan... Böyle olmuyor!

Senin için hazırladığımız haberler