Bu kadar da olmaz! VAR...

12.02.2020 - 14:00 | Son Güncellenme: 12.02.2020 - 11:09

Bu kadar da olmaz! VAR...

Video Yardımcı Hakem (VAR) Sistemi'nin hayatımıza girmesiyle birlikte hakem tartışmaları boyut değiştirdi. Artık hakemin kararından çok VAR'ın devreye girip girmemesi tartışılıyor. Bu sadece ligimizde böyle değil. VAR'ın kullanıldığı her ülkede büyük tartışmalar var. Ve hatta skandal kararlar. İşte bunlara birkaç örnek...

VAR devreye girmedi, işinden oldu!

Premier Lig'in 14. hafta mücadelesinde Southampton evinde Watford'u ağırlıyor. Bu iki takımın haftaya 19. ve 20. sırada girdiğini hatırlatalım. Yani çok kritik bir maç. Sonuncu Watford ilk yarıda 1-0 öne geçerken S'oton 78'de Ings'le beraberliği yakaladı. Buraya kadar bir problem yok. Ancak golün hemen öncesinde top S'oton'dan Djenepo'nun eline çarptı. VAR olası ihlalleri kontrol ederken bu durumu atladı ve golle ilgili orta hakeme herhangi bir uyarıda bulunmadı. Normal şartlarda golün iptal edilmesi gerekiyordu ama öyle olmadı. S'oton maçın geri kalan bölümünde bir gol daha bularak maçı 2-1 kazandı. İşin trajik tarafı bu mağlubiyetin ardından Watford, teknik direktör Quique Sanches Flores'in görevine son verdi. 

Osasuna 'da VAR isyanı! Ramos...

9 Şubat'taki Osasuna - Real Madrid maçında tartışmalı bir pozisyon yaşandı. Maçın 22. dakikasında skor 1-0 Osasuna lehineyken Sergio Ramos, Ruben Garcia'ya sert bir müdahalede bulundu. Hakem herhangi bir kart göstermezken VAR'dan da bir uyarı gelmedi. Osasuna cephesi maçtan sonra bu pozisyonla ilgili sert açıklamalarda bulundular. Real Madrid maçın geri kalan bölümünde 4 gol bularak maçtan 4-1'lik galibiyetle ayrıldı ve liderliğini korudu. 

12 yıldır Camp Nou'da penaltı kazanamayan Real Madrid'in serzenişi...

19 Aralık'taki El Clasico'da bu sefer isyan eden taraf Real Madrid'di. Ceza sahası içinde Varane'a yapılan iki müdahalede penaltı bekleyen başkent ekibi, maçın ardından hakem Hernandez Hernandez ve VAR'daki Ricardo De Burgos'u suçlamıştı. Hatta Madrid kaynaklı gazeteler Camp Nou'da tam 12 yıldır Real Madrid'e penaltı verilmediğine vurgu yapmışlardı. 

Oyuncuların isteğiyle mi VAR'a gitti?

14 Eylül 2019'daki Brest - Rennes, Fransa Ligue 1 karşılaşmasında Clement Turpin'in kararı çok tartışıldı. Rennes 64'te Raphinha'nın golüyle 1-0 öne geçti. Ancak Brestli futbolcular golden önce faul olduğu yöninde yoğun itirazlarda bulundular. Turpin ise golü verdi ve santra için orta sahaya gitti. Fakat Brestli futbolcular oyuna başlamak istemedi. Uzun bir bekleyişin ardından Turpin, VAR'a gitmeye karar verdi ve golü iptal etti. Gol 64'te olurken son karar 72'de verildi. Turpin'in oyuncuların baskısıyla VAR'a gidip kararını değiştirdiği konuşuldu. Hakem Direktörü Pascal Garibian ise Turpin'in baskıdan dolayı VAR'a gittiği iddialarını yalanladı. Durumun dışarıdan böyle algılanmasının normal olduğunu ifade eden Garibian, hakemle VAR'la arasında yaşanan iletişim probleminden dolayı böyle bir durumun yaşandığını belirtti.

Maddison penaltı bekledi, Leicester elendi!

28 Ocak'taki Aston Villa - Leicester City, İngiltere Lig Kupası yarı final maçında James Maddison'un şutu rakibinin elinden döndü. Leicester Cityli futbolcular yoğun penaltı itirazlarında bulundu fakat hakem ve VAR oralı olmadı. Aston Villa, 2-1'lik galibiyetle finale yükselen taraf oldu. Maddison maç sonucu yaptığı paylaşımda Aston Villa'yı finale yükseldiği için tebrik ederken "Bir Premier Lig hakeminin bu pozisyonu birçok açıdan izleyip penaltı kararı vermemesi beni çok şaşırtıyor" ifadelerini kullandı. 

"Bunun bir daha olmaması gerekiyor"

24 Ağustos 2019'daki Serie A'nın ilk hafta maçında Napoli, deplasmanda Fiorentina'yı 4-3 mağlup etti. Maçta Napoli lehine verilen penaltı kararı çok tartışıldı. Mertens hakemi aldatarak penaltı kazanırken VAR'dan herhangi bir uyarı gelmemesi eleştiri konusu oldu. Hakem sorumlusu Nicola Rizzoli bu pozisyonla ilgili, "Hakemle VAR arasındaki iş birliğinde bir problem vardı. Düzeltilmesi gereken bir hataydı. Bunun bir daha olmaması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Bonus: VAR bu sefer hayat kurtardı!

VAR'la ilgili hep tartışılan kararları paylaştık. Sonda da bonus olarak VAR'ın hayat kurtardığı bir pozisyondan bahsedelim. 30 Eylül 2019'daki Manchester United - Arsenal maçında Aubameyang'ın attığı gol ofsayt gerekçesiyle geçersiz sayıldı. Ancak VAR'dan gelen görüntüyle pozisyonun ofsaytla uzaktan yakından alakasının olmadığı anlaşıldı ve Auba'nın golü verildi. Maç bu golle 1-1 sona erdi.

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler