Formula 1 Haberleri | İtalya Grand Prix'sini Tanıyalım

Orhan Gülek
30.08.2023 - 16:40 | Son Güncellenme: 30.08.2023 - 19:36

Formula 1'de 2023 sezonu, 15. etap İtalya Grand Prix'siyle devam ediyor. Ajansspor yazarı Orhan Gülek, "hız tapınağı" olarak nitelendirelen Monza GP öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Formula 1 Haberleri | İtalya Grand Prix'sini Tanıyalım

Orhan GÜLEK

Formula 1 padoğu, Hollanda GP sonrası yeni durağı Monza'ya geldi. İtalya GP’sinin yapılacağı Monza pisti, bence Formula 1’in en özel pistlerinden biri. Motor sporları dünyada var olduğu sürece, her zaman takvimde yer alması gereken bir “hız tapınağı”.

Monza kişisel bir meseledir

Formula 1’deki Scuderia Ferrari taraftarlarını ifade ede ve İtalyanca'da "fanatikler" anlamına gelen Tifosiler için Monza kişisel bir meseledir. Yapılarının zarafeti ve asaletiyle ünlü İtalya için oldukça basit bir pist olsa da Monza, yarış arabası markalarının ateşli yapısına oldukça uygun.

Monza Pisti'nde gaz pedalı konuşulur

Autodromo Nazionale Monza Pisti, Enzo Ferrari’nin, “Aerodinami, motor yapmayı bilmeyenler içindir.” sözünü desteklercesine sezon içinde aerodinamik unsurların en az etkili olduğu, çoğunlukla tam gaz gidilen bir tapınak.

İlgini Çekebilir
Yağmurda Formula 1 bir başkadır!
Habere Git

F1 takımları, İtalya'da yeni motor takabilir

5.793 metre uzunluğundaki pist, bir Formula 1 pisti için ideal sayılabilecek bir uzunlukta. Çoğu yerde çok geniş olduğu için tur bindirmeler de sorun olmayacak. Pistte dört defa 300 km/sa hızın üzerine çıkılıyor. Sezonun en yüksek süratlerini Monza’da göreceğiz. DRS, hava koridoru ve yakıt yüküne bağlı olarak 360 km/sa hıza ulaşmanın mümkün olacağını düşünüyorum. Pistin yaklaşık %85’i tam gaz geçiliyor. Bu nedenle de pek çok takım yeni motor takmayı tercih edebilir.

Monza GP'de frenler önemli

Tabi ki bu kadar hızın olduğu yarışta, fren de bir o kadar önemli. Çünkü pilotlar, Monza GP'nin ilk virajına girerken frene 215 kg civarında kuvvet uygulamak zorunda kalacaklar. Bu da fren gücünün ve fren dengesinin iyi olmasını mecbur kılıyor.

Yarışın tamamında ise 41 defa vites değişimi yapıldığını için, vites kutusununda sorun çıkacağını düşünmüyorum.

Ferrari'den Le Mans'a ithaf renk

Öte yandan ev sahibi Ferrari, İtalya GP'de özel bir renk düzeniyle yarışacak. Monza'da, SF-23 aracının burnunda ve motor kapağında sarı renk kullanılacak

Bu, daha önce açıklandığı üzere Le Mans'ın 100. yıl dönümünde zafere ulaşan Ferrari 499 Hypercar renk düzenini ithafen yapıldı.

Gözler Ferrari'de olacak

Söz Ferrari'den açılmışken, geçen hafta koşulan Hollanda GP defterini tekrardan açmakta fayda var.. Öyle ki Leclerc, 41. turda pite dönerek yarıştan çekilmişti. Carlos Sainz ise beşincilikle yetindi. Ferrari'nin bu zayıf performansı, doğal olarak sert eleştirileriyle bilinen İtalya basınının da tepkisini çekti. La Gazzetta dello Sport "utanç" ve "bitmek bilmeyen pit stop" tabirlerini kullanırken, Corriere dello Sport "Ferrari için gerçekten kara bir hafta sonu" ifadelerini tercih etti.

La Stampa ise bizzat "Ferrari dibe vurdu" şeklinde bir sürmanşet kullanarak en sert tepkiyi veren gazetelerden biri oldu. Bakalım Tifosiler, kendi evinde de dibe vuracak mı yoksa şahlanacak mı?

İşte Monza GP'de favori takımım ve pilotum

İlk etapta Red Bull favori gibi görünse de işler göründüğü kadar net olmayabilir. Red Bull'ın avantajı daha az yere basma kuvveti üretmesi ve arkasının daha dengeli olması. Dezavantajıysa motor gücü.

AlphaTauri sürpriz yapabilir

İtalya Grand Prix'sinde en büyük sürprizi Honda motorlu AlphaTauri’den bekliyorum. Çünkü hem Yuki'nin artan performansı hem de aracın yapısı Monza için uygun görüyorum.

Sonuç olarak hız tutkunlarının ilgiyle beklediği 2023 İtalya Grand Prix'sini ben de şimdiden çok merak ediyorum. Umarım tahminlerimde yanılmam. Bol aksiyonlu ancak kazasız bir yarış diliyorum.

Senin için hazırladığımız haberler