Cüneyt Arkın hayatını kaybetti! Cüneyt Arkın kimdir, nerelidir, neden öldü?

28.06.2022 - 09:30 | Son Güncellenme: 28.06.2022 - 13:28

Türk sinemasının efsane isimlerinden Cüneyt Arkın, 85 yaşında hayata veda etti. Dün gece saatlerinde hastaneye kaldırılan Arkın, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Cüneyt Arkın hayatını kaybetti! Cüneyt Arkın kimdir, nerelidir, neden öldü?

Birçok unutulmaz filme imza atan Cüneyt Arkın yaşamını yitirdi. Usta oyuncu, dün gece saatlerinde rahatsızlanarak Beşiktaş Ulus'ta bulunan özel bir hastanede tedavi altına alındı. 85 yaşındaki oyuncu, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

 

Ajansspor olarak başta Cüneyt Arkın'ın oğlu yazarımız Kaan Polat Cüreklibatır olmak üzere merhumun tüm ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

 

Hastaneden ölüm nedeni ile ilgili açıklama

 

Cüneyt Arkın'ın yaşamını yitirdiği hastaneden ölüm sebebine ilişkin şu açıklama geldi:

"Türk sinemasının değerli oyuncusu Sayın Cüneyt Arkın kalbinin durması sebebiyle ambulansla geldiği Liv Hospital'da bütün yeniden canlandırma çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Liv Hospital Ailesi olarak Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Cüneyt Arkın'ın ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz." 

Son paylaşımı babalar günündeydi

Cüneyt Arkın'ın hayatı

Yeşilçam'ın unutulmaz sanatçısı Arkın 1937 yılında doğdu. Eskişehir'in bir köyünde yoksul bir ailede doğan Arkın, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı ve  doktor oldu.

1963 yılında "Artist" dergisinin düzenlediği "sinema artisti" yarışmasına girdi ve birincilik aldı.

Kariyerindeki dönüm noktası 1963'te askerliğini yaparken 1. Hava Jet Üssü'nde yönetmen Halit Refiğ ile tanışması oldu. Askerlik bitince, 1964'te Halit Refiğ'in "Gurbet kuşları" filmiyle sinemaya adım attı.

"Gurbet Kuşları" filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın'ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi.

Malkoçoğlu, Kara Murat ve Battalgazi oldu

Bu dönemde İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini "Kara Murat", "Malkoçoğlu" ve "Battalgazi" serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın'ın kariyerinde özel bir yer kapladı.

 

Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncasıyla Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın ile onlarca filmde rol aldı.

İki evlilik yaptı

1964'te Tıp Fakültesi'nde tanıştığı Güler Mocan ile evlendi, 1966'da kızları Filiz dünyaya geldi.

Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncasıyla Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın ile onlarca filmde rol aldı.

Romantik filmlerle tanındı ancak asıl ününe Malkoçoğlu filmiyle ulaştı. Malkoçoğlu bir seriye, Arkın da aksiyon filmlerinin bir numaralı aktörüne dönüştü. Dublör kullanmayı seyirciyi kandırmak olarak görüyordu bu nedenle filmlerinde dublör kullanmadı, hayatını hiçe saydı. Onlarca adamı yıktığı dövüş sahneleri izleyicilerin akıllarına kazındı.

Arkın, 1970 yılında ikinci kez Betül Cüreklibatır ile evlendi. Murat ve Kaan isimli iki oğlu dünyaya geldi.

Murat Arkın da babasının izinden gitti ve oyuncu oldu.

300'den fazla filmde rol aldı

Asıl mesleği olan doktorluğu bırakarak 1963 yılında oyunculuğa başlayan Arkın, oyunculuğun dışında karete ile ilgilendi. Avantür filmlerin ünlü oyuncusu Cüneyt Arkın 300'den fazla filmde rol aldı. Filmlerinin bir kısmında yapımcı ve yönetmen olarak da çalıştı. İki oğlu olan ünlü oyuncu Türk Sineması'na Artist Dergisi'nin açtığı bir yarışma ile girdi. 1999 yılında 36. Antalya Film Şenliği'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" aldı. Bunun dışında 1969 ve 1976'da Antalya Film Şenliği ve 1972'de Adana Altın Koza Film Şenliği'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerini aldı.

Cüneyt Arkın ismini nasıl aldı?

Türk sinemasanının önlü jönünün gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır'dır. Halit Refiğ "Gurbet Kuşları" adlı filmin çekimlerine hazırlanırken askerliğini bitiren Cünety Arkın filmde rol aldı. Gazeteci Vecdi Benderli, Cüneyt Gökçer'den Cüneyt; Ramazan Arkın'dan Arkın isimlerini alıp birleştirerek "Cüneyt Arkın" ismini yarattı.

Cüneyt Arkın'ın ödülleri

1999 - 36. Antalya Film Şenliği - Yaşam Boyu Onur Ödülü
1976 - 13. Antalya Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu (Mağlup Edilemeyenler)
1972 - 4. Adana Altın Koza Film Şenliği - En iyi Erkek Oyuncu (Yaralı Kurt)
1969 - 6. Antalya Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu (İnsanlar Yaşadıkça)
1969 - 6. Antalya Film Şenliği - En İyi 3. Film (İnsanlar Yaşadıkça)

Fatma Girik'in ardından "Bekle beni orada, geliyorum" demişti

Yakın zamanda hayatını kaybeden Türk sinemasının bir başka efsane ismi Fatma Girik için bir TV programına bağlanan Arkın, vefat eden dostu için şu cümleleri kurmuştu:

"İnanamıyorum, bir dönem bitti. Nasıl dayanırım ben bu acıya... Sen ne iyi insandın. Ne kadar alçak gönüllü, dosttun. Mavi mavi bakardın... Nur içinde yat. O anlatılmaz, o hepimizin yüreğinde... Türk insanının yüreğidir o. Baştan aşağı Anadolu'dur o. Anadolu anasıdır o. Fatma'm bekle beni orada, geliyorum."

Ölümüyle Türkiye'yi yasa boğan usta oyuncu Cüneyt Arkın, EURO 2020 öncesi A Milli Takım için bir video yayınlamış ve oyuncularımıza başarılar dilemişti. İşte unutulmayan o video ve sözler...

 

Senin için hazırladığımız haberler