TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye küfür etmekle suçlanan 41 kişiye kamu davası

05.01.2024 - 10:19 | Son Güncellenme: 05.01.2024 - 10:39

UEFA Avrupa Konferans Ligi'ndeki Beşiktaş-Lugano maçını tribünden takip eden TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye küfretmekle suçlanan 41 kişiye dava açıldı. Detaylar haberimizde...

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye küfür etmekle suçlanan 41 kişiye kamu davası

AJANSSPOR - HABER

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde 5 Ekim'de sahasında İsviçre temsilcisi Lugano ile oynadığı karşılaşmada, mücadeleyi dönemin Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi ile birlikte izleyen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, siyah beyazlı tribünlerden kendisine gelen tepkiler sonrasında stadyumu terk etmişti.

Kamu davası açıldı, 41 kişi hakkında iddianame

Karşılaşmanın ardından Büyükekşi'ye küfür edenler hakkında kamu davası açıldığı ortaya çıktı. T24'ün haberine göre; 41 kişi hakkında iddianame düzenlenirken, şüphelilerin; 1 yıl 2 aydan 2,5 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

Kamu görevlisine alenen hakaret suçlaması

Savcılığın resen harekete geçerek İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açtığı davada, şüpheliler hakkında "hakaret içeren tezahürat, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret" suçlamalarında bulunuldu. 

O tezahüratlar gerekçe gösterildi

Haberde, iddianamedeki suçlamaya; Beşiktaş Tüpraş Stadyumu'nda oynanan UEFA Konferans Ligi karşılaşmasında yapılan "Futbolun katili, Cimbom'un köpeği, o... çocuğu Mehmet Büyükekşi" tezahüratların gerekçe gösterildiği kaydedildi. 

Şüphelilerin bir bölümünün kimlik tespitinin stadyumda bulunan kameralar aracılığıyla yapıldığı belirtildi. 

32 şüpheli tezahüratlara katılmadığını beyan etti

Emniyet'te ifadesi alınan şüphelilerden dokuzu küfürlü tezahürata eşlik ettiklerini beyan ederken, 32'si çeşitli gerekçeler göstererek tezahürata katılmadıklarını söyledi. Şüphelilerden biri maça bile gitmediğini savunurken, bir diğeri de tezahüratları önlemek için görevlilere yardım ettiğini öne sürdü. 

Suçlamaları reddeden şüphelilerin beyanları; kamera görüntüleri ve kolluk tutanakları gerekçe gösterilerek kabul edilmedi. 

1 yıl 2 aydan 2,5 yıla kadar hapis istemi

Savcı, şüphelilerin 1 yıl 2 aydan 2,5 yıla kadar hapsini ve 50 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılmalarını istedi. Ayrıca şüphelilerin ceza alması halinde, ceza süresi kadar ve bu cezanın infazından sonra geçecek 1 yıllık süre dahil olmak üzere spor müsabakalarını izlemekten men edilmelerini, aldıkları ceza kadar da spor yöneticiliği vb. işlerden men edilmelerini talep etti.

Ne olmuştu?

Beşiktaş'ın Avrupa Konferas Ligi'nde sahasında Lugano'ya 3-2 yenildiği karşılaşmada Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, taraftar tepkisinin ardından ilk yarı bitmeden sinirli bir şekilde stadyumu terk etmişti.

 

Çebi'ye parmak salladığı iddia edilmişti

Karşılaşmanın 44. dakikasında stadı terk eden Büyükekşi'nin Çebi'ye "Bana bu küfürleri siz ettiriyorsunuz" dediği iddia edilmiş, sosyal medyaya ve basına yansıyan görüntülerden yola çıkarak TFF Başkanı'nın Beşiktaş Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye parmak salladığı iddia edilmişti. 

 

Büyükekşi parmak sallamadım dedi, Çebi bir ay sonra doğruladı

Büyükekşi, parmak salladığını reddetmiş, "Olur mu öyle şey! Parmağımla kale arkası tribününü ve diğer tribünü gösterdim ‘Organize bu, Sayın Başkan’ dedim. 10-15 dakika önce güzel güzel konuştuğumuz birine parmak mı sallarım! Kaldı ki Beşiktaş Kulübü Başkanı’na karşı böyle bir hareket yapılabilir mi?" diye yanıt vermişti.

Ahmet Nur Çebi ise oladan yaklaşık 1 ay sonra yaptığı açıklamada; ''TFF başkanının hareketi kesinlikle bana değildi. Küfürler çok oldu, parmağıyla 'başkan bu hareketler komplo, planlı. Bu tribünle, şu tribün yapıyor bu küfürleri' diyerek o tribünleri gösterdi. Beklese devre arasında giderdi, beklemedi. Sezon başında da 'Çok beklersiniz' diye bir laf da etmemiş. Ali Koç, 'Ben dinlemedim, duymadım' dedi" ifadelerini kullanmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler